Zobrazit minimální záznam

In vitro effect of flavonoids on activity of selected biotransformation enzymes in intestinal cell lines
dc.contributor.advisorSzotáková, Barbora
dc.creatorPokorná, Petra
dc.date.accessioned2017-05-26T22:13:27Z
dc.date.available2017-05-26T22:13:27Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/65980
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Petra Pokorná Školitel: Doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Název diplomové práce: Vliv flavonoidů in vitro na aktivitu vybraných biotransformačních enzymů ve střevních buněčných liniích Anthokyany se řadí mezi flavonoidní látky, které patří mezi hlavní přírodní barviva v rostlinách. Jsou považovány za velmi prospěšné pro lidský organismus. Anthokyany jsou hojně konzumovány prostřednictvím ovoce, zeleniny a červeného vína, a představují významné složky doplňků stravy. Obliba potravních doplňků s vysokými koncentracemi flavonoidů se stále zvyšuje, ale kromě pozitivního vlivu na lidské zdraví mohou také mít nežádoucí účinky - ovlivňovat enzymy metabolizující léčiva a tím ovlivňovat jak žádoucí, tak i nežádoucí účinky řady léčiv. V této diplomové práci se zkoumal in vitro vliv některých anthokyanidinů (cyanidin, delfinidin, malvidin, pelargonidin) na proliferaci střevní buněčné linie Caco- 2 za použití testu metabolické aktivity (MTT) a stanovení integrity plazmatické membrány buněk (neutrální červeň), a dále se sledoval jejich vliv na aktivitu vybraných biotransformačních enzymů: glutathion-S-transferasy (GST), karbonylreduktasy (CBR), UDP-glukuronosyltransferasy (UGT) a cytochromů P450 (CYP)....cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Petra Pokorná Supervisor: Doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Title of diploma thesis: In vitro effect of flavonoids on activity of selected biotransformation enzymes in intestinal cell lines Anthocyanins belong to a class of flavonoids which are part of major natural pigments in plants. They are considered to be very beneficial for the human organism. Anthocyanins are widely consumed as fruits, vegetables and red wine and they represent significant constituents of dietary supplements. The popularity of dietary supplements with high concentrations of flavonoids is still increasing, but in addition to positive effects on human health it can also have side effects influence drug metabolizing enzymes and thus affect either desirable or undesirable effects of many drugs. In this thesis in vitro effect of some anthocyanidins (cyanidin, delphinidin, malvidin, pelargonidin) on the proliferation of the intestinal cell line Caco-2 was investigated using the assay of metabolic activity (MTT) and determination of the integrity of the cytoplasmic membrane of cells (neutral red). Then was studied their effect on the activity of selected biotransformation enzymes: glutathione S-transferase (GST),...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv flavonoidů in vitro na aktivitu vybraných biotransformačních enzymů ve střevních buněčných liniíchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-03
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId127581
dc.title.translatedIn vitro effect of flavonoids on activity of selected biotransformation enzymes in intestinal cell linesen_US
dc.contributor.refereeMatoušková, Petra
dc.identifier.aleph001780514
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Petra Pokorná Školitel: Doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Název diplomové práce: Vliv flavonoidů in vitro na aktivitu vybraných biotransformačních enzymů ve střevních buněčných liniích Anthokyany se řadí mezi flavonoidní látky, které patří mezi hlavní přírodní barviva v rostlinách. Jsou považovány za velmi prospěšné pro lidský organismus. Anthokyany jsou hojně konzumovány prostřednictvím ovoce, zeleniny a červeného vína, a představují významné složky doplňků stravy. Obliba potravních doplňků s vysokými koncentracemi flavonoidů se stále zvyšuje, ale kromě pozitivního vlivu na lidské zdraví mohou také mít nežádoucí účinky - ovlivňovat enzymy metabolizující léčiva a tím ovlivňovat jak žádoucí, tak i nežádoucí účinky řady léčiv. V této diplomové práci se zkoumal in vitro vliv některých anthokyanidinů (cyanidin, delfinidin, malvidin, pelargonidin) na proliferaci střevní buněčné linie Caco- 2 za použití testu metabolické aktivity (MTT) a stanovení integrity plazmatické membrány buněk (neutrální červeň), a dále se sledoval jejich vliv na aktivitu vybraných biotransformačních enzymů: glutathion-S-transferasy (GST), karbonylreduktasy (CBR), UDP-glukuronosyltransferasy (UGT) a cytochromů P450 (CYP)....cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Petra Pokorná Supervisor: Doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Title of diploma thesis: In vitro effect of flavonoids on activity of selected biotransformation enzymes in intestinal cell lines Anthocyanins belong to a class of flavonoids which are part of major natural pigments in plants. They are considered to be very beneficial for the human organism. Anthocyanins are widely consumed as fruits, vegetables and red wine and they represent significant constituents of dietary supplements. The popularity of dietary supplements with high concentrations of flavonoids is still increasing, but in addition to positive effects on human health it can also have side effects influence drug metabolizing enzymes and thus affect either desirable or undesirable effects of many drugs. In this thesis in vitro effect of some anthocyanidins (cyanidin, delphinidin, malvidin, pelargonidin) on the proliferation of the intestinal cell line Caco-2 was investigated using the assay of metabolic activity (MTT) and determination of the integrity of the cytoplasmic membrane of cells (neutral red). Then was studied their effect on the activity of selected biotransformation enzymes: glutathione S-transferase (GST),...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990017805140106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV