Obsah anthokyanidinů a jiných barviv v komerčně dostupných lécích a doplňcích stravy
The content of anthocynanidines and other pigments in commercial drugs and food supplements
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/66789Identifikátory
SIS: 127694
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Karlíčková, Jana
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
4. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
obsah anthokyanidinů, komerčně dostupné léky, doplňky stravyKlíčová slova (anglicky)
the content of anthocynanidines, commercial drugs, food supplementsNázev práce: Obsah anthokyanidinů a jiných barviv v komerčně dostupných lécích a doplňcích stravy Autor: Hana Karanská Práce je zaměřena na stanovení anthokyanidů a anthokyanidinů v potravinových doplňcích, ovoci a džusech. Látky byly extrahovány methanolem za pomocí ultrazvukové lázně či varu na vodní lázni. Analýza byla prováděna pomocí HPLC. Z výsledků práce vyplývá, že obsah anthokyanů a anthokyanidinů je ve stanovovaných vzorcích zastoupen v různé míře. Všechny analyzované vzorky vykazovaly obsah těchto látek. Na základě informací od výrobce lze konstatovat, že přípravek Ostrovidky plus obsahoval deklarované množství anthokyanidů. Výrobci zbývajících preparátů neuvádí dostatečné informace o složení pro jednoznačné stanovení závěru, ale na základě výpočtů a úvah lze říct, že přípravky přibližně splňovaly obsah látek uváděných výrobcem. Množství anthokyanů v ovoci splňovalo hodnoty uváděné literaturou. Džusy neuváděly přesné množství anthokyanů.
Name of the work: The content of the anthocyanidines and other pigments in commercial drugs and food supplements Author: Hana Karanská This thesis is focused on the determination of anthocyanins and anthocyanidins in food supplements, fruits and juices. The substances were extracted with methanol using an ultrasonic bath or boiling water bath. Analysis was performed by HPLC. The results of this work show that the content of anthocyanins and anthocyanidins are in the determined samples represented in varying degrees. All the analysed samples showed the content of these substances. Based on information from the manufacturer we can say that the product Ostrovidky plus contained the declared amount of anthocyanins. Manufacturers of remaining specimens does not provide sufficient information about the composition for unambiguous determination of the result, but we can say that the products approximately satisfy the content of substances declared by the manufacturer. The amount of anthocyanins in the fruit meets the values reported in literature. Juices did not indicate the exact amount of anthocyanins.