Zobrazit minimální záznam

The content of anthocynanidines and other pigments in commercial drugs and food supplements
dc.contributor.advisorMartin, Jan
dc.creatorKaranská, Hana
dc.date.accessioned2017-05-27T00:58:12Z
dc.date.available2017-05-27T00:58:12Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/66789
dc.description.abstractNázev práce: Obsah anthokyanidinů a jiných barviv v komerčně dostupných lécích a doplňcích stravy Autor: Hana Karanská Práce je zaměřena na stanovení anthokyanidů a anthokyanidinů v potravinových doplňcích, ovoci a džusech. Látky byly extrahovány methanolem za pomocí ultrazvukové lázně či varu na vodní lázni. Analýza byla prováděna pomocí HPLC. Z výsledků práce vyplývá, že obsah anthokyanů a anthokyanidinů je ve stanovovaných vzorcích zastoupen v různé míře. Všechny analyzované vzorky vykazovaly obsah těchto látek. Na základě informací od výrobce lze konstatovat, že přípravek Ostrovidky plus obsahoval deklarované množství anthokyanidů. Výrobci zbývajících preparátů neuvádí dostatečné informace o složení pro jednoznačné stanovení závěru, ale na základě výpočtů a úvah lze říct, že přípravky přibližně splňovaly obsah látek uváděných výrobcem. Množství anthokyanů v ovoci splňovalo hodnoty uváděné literaturou. Džusy neuváděly přesné množství anthokyanů.cs_CZ
dc.description.abstractName of the work: The content of the anthocyanidines and other pigments in commercial drugs and food supplements Author: Hana Karanská This thesis is focused on the determination of anthocyanins and anthocyanidins in food supplements, fruits and juices. The substances were extracted with methanol using an ultrasonic bath or boiling water bath. Analysis was performed by HPLC. The results of this work show that the content of anthocyanins and anthocyanidins are in the determined samples represented in varying degrees. All the analysed samples showed the content of these substances. Based on information from the manufacturer we can say that the product Ostrovidky plus contained the declared amount of anthocyanins. Manufacturers of remaining specimens does not provide sufficient information about the composition for unambiguous determination of the result, but we can say that the products approximately satisfy the content of substances declared by the manufacturer. The amount of anthocyanins in the fruit meets the values reported in literature. Juices did not indicate the exact amount of anthocyanins.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectobsah anthokyanidinůcs_CZ
dc.subjectkomerčně dostupné lékycs_CZ
dc.subjectdoplňky stravycs_CZ
dc.subjectthe content of anthocynanidinesen_US
dc.subjectcommercial drugsen_US
dc.subjectfood supplementsen_US
dc.titleObsah anthokyanidinů a jiných barviv v komerčně dostupných lécích a doplňcích stravycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-04
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakognoziecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId127694
dc.title.translatedThe content of anthocynanidines and other pigments in commercial drugs and food supplementsen_US
dc.contributor.refereeKarlíčková, Jana
dc.identifier.aleph002004415
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognoziecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNázev práce: Obsah anthokyanidinů a jiných barviv v komerčně dostupných lécích a doplňcích stravy Autor: Hana Karanská Práce je zaměřena na stanovení anthokyanidů a anthokyanidinů v potravinových doplňcích, ovoci a džusech. Látky byly extrahovány methanolem za pomocí ultrazvukové lázně či varu na vodní lázni. Analýza byla prováděna pomocí HPLC. Z výsledků práce vyplývá, že obsah anthokyanů a anthokyanidinů je ve stanovovaných vzorcích zastoupen v různé míře. Všechny analyzované vzorky vykazovaly obsah těchto látek. Na základě informací od výrobce lze konstatovat, že přípravek Ostrovidky plus obsahoval deklarované množství anthokyanidů. Výrobci zbývajících preparátů neuvádí dostatečné informace o složení pro jednoznačné stanovení závěru, ale na základě výpočtů a úvah lze říct, že přípravky přibližně splňovaly obsah látek uváděných výrobcem. Množství anthokyanů v ovoci splňovalo hodnoty uváděné literaturou. Džusy neuváděly přesné množství anthokyanů.cs_CZ
uk.abstract.enName of the work: The content of the anthocyanidines and other pigments in commercial drugs and food supplements Author: Hana Karanská This thesis is focused on the determination of anthocyanins and anthocyanidins in food supplements, fruits and juices. The substances were extracted with methanol using an ultrasonic bath or boiling water bath. Analysis was performed by HPLC. The results of this work show that the content of anthocyanins and anthocyanidins are in the determined samples represented in varying degrees. All the analysed samples showed the content of these substances. Based on information from the manufacturer we can say that the product Ostrovidky plus contained the declared amount of anthocyanins. Manufacturers of remaining specimens does not provide sufficient information about the composition for unambiguous determination of the result, but we can say that the products approximately satisfy the content of substances declared by the manufacturer. The amount of anthocyanins in the fruit meets the values reported in literature. Juices did not indicate the exact amount of anthocyanins.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognoziecs_CZ
dc.identifier.lisID990020044150106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV