Studium látek ovlivňující antimikrobiální účinky medu
Study of compounds influencing the antimicrobial effect of honey
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/70550Identifikátory
SIS: 149043
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Sklenářová, Hana
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
22. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Petra Staňková Školitel: Prof. RNDr. Petr Solich, CSc. Název diplomové práce: Studium látek ovlivňující antimikrobiální účinky medu Med se vyznačuje mnoha prospěšnými účinky, ale nejvíce doceněným v dnešní době je efekt antibakteriální. Tato aktivita je připisována mnoha faktorům - nízkému pH, malému množství vody, vysoké osmolaritě, přítomnosti peroxidu vodíku, methylglyoxalu, bee- defensin 1 peptidu a dalším látkám. Stále však nebyly nalezeny všechny látky, které k tomuto efektu přispívají, a tudíž není znám přesný mechanismus antibakteriálního účinku. Objasnění tohoto mechanismu by mohlo pomoci při řešení problému s bakteriemi rezistentními na antibiotika. Tato práce měla za úkol potvrdit domněnku, že se v medu nacházejí látky strukturně blízké gentamicinu. K výzkumu bylo použito sedm vzorků medu pocházejících z Francie a jeden med s původem z Německa. Jednalo se jak o medy jednodruhové, tak smíšené, jejichž nektar byl sesbírán z několika druhů rostlin. Za účelem eliminace cukru byla provedena extrakce dichlormethanem. Po derivatizaci fluoreskaminem byly tyto látky separovány nejprve na koloně vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází, poté byla použita normální stacionární fáze....
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Petra Staňková Supervisor: Prof. RNDr. Petr Solich, CSc. Title of Diploma Thesis: Study of compounds influencing the antimicrobial effect of honey Honey has many beneficial effects, but nowadays the antibacterial effect is the most appreciate one. This activity is due to many factors - the low pH, a small amount of water, high osmolarity, the presence of hydrogen peroxide, methylglyoxal, bee-defensin 1 peptide and other substances. However, all the substances contributing to this effect still have not been found and therefore we do not know the exact mechanism of antibacterial activity. Clarification of this situation could help with solving the problem with antibiotic resistant bacteria. This work aimed to confirm the presumption that substances structurally close to gentamicine are in honey. Seven samples of honey from France and one with German origin were used for this research. It included monofloral honeys and mixed ones, whose nectar was collected from several plant species. The extraction by dichloromethane was performed to eliminate the sugar. After derivatization by fluorescamine these substances were initially separated on a column of high performance liquid chromatography...