Antioxidanty přírodního původu ovlivňující metabolický syndrom
Antioxidants of natural origin influencing metabolic syndrome
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74708Identifikátory
SIS: 155447
Kolekce
- Kvalifikační práce [6671]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kašparová, Marie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Odborný pracovník v laboratorních metodách
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
14. 9. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
rostliny, antioxidanty, metabolický syndromKlíčová slova (anglicky)
plants, antioxidants, metabolic syndromeDlabajová D., Antioxidanty přírodního původu ovlivňující metabolický syndrom, Diplomová práce 2015/2016, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, s. 61. Nesčetné množství látek získaných z rostlin vyskytujících se po celém světě vykazuje antioxidační aktivitu, která zabraňuje vzniku volných radikálů. Tato aktivita může příznivě ovlivnit prevenci a léčbu rizikových faktorů metabolického syndromu. Výběr rostlin s tímto účinkem je uvedený v mé diplomové práci (např. Salvia limbata, Lupinus luteus, Rosmarinus officinalis, Pueraria lobata aj.), která je rozdělena na extrakty z rostlin, kulinářské rostliny a obsahové látky s významnou antioxidační aktivitou. Klíčová slova: rostliny, antioxidanty, metabolický syndrom
Dlabajová D., Antioxidants of natural origin influencing metabolic syndrome, Diploma thesis 2015/2016, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, pp. 61. Large amounts of substances are extracted from plants found all over the world that show antioxidant activity, which prohibits the formation of free radicals. This activity could be beneficial in preventing and curing risk factors of metabolic syndrome. The selection of plants with this effect is shown in my diploma thesis (for example Salvia limbata, Lupinus luteus, Rosmarinus officinalis, Pueraria lobata etc.), which is divided into plant extracts, culinary plants and substances with significant antioxidant activity. Keywords: plants, antioxidants, metabolic syndrome