dc.contributor.advisor | Karlíčková, Jana | |
dc.creator | Dlabajová, Denisa | |
dc.date.accessioned | 2017-05-31T23:00:44Z | |
dc.date.available | 2017-05-31T23:00:44Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/74708 | |
dc.description.abstract | Dlabajová D., Antioxidanty přírodního původu ovlivňující metabolický syndrom, Diplomová práce 2015/2016, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, s. 61. Nesčetné množství látek získaných z rostlin vyskytujících se po celém světě vykazuje antioxidační aktivitu, která zabraňuje vzniku volných radikálů. Tato aktivita může příznivě ovlivnit prevenci a léčbu rizikových faktorů metabolického syndromu. Výběr rostlin s tímto účinkem je uvedený v mé diplomové práci (např. Salvia limbata, Lupinus luteus, Rosmarinus officinalis, Pueraria lobata aj.), která je rozdělena na extrakty z rostlin, kulinářské rostliny a obsahové látky s významnou antioxidační aktivitou. Klíčová slova: rostliny, antioxidanty, metabolický syndrom | cs_CZ |
dc.description.abstract | Dlabajová D., Antioxidants of natural origin influencing metabolic syndrome, Diploma thesis 2015/2016, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, pp. 61. Large amounts of substances are extracted from plants found all over the world that show antioxidant activity, which prohibits the formation of free radicals. This activity could be beneficial in preventing and curing risk factors of metabolic syndrome. The selection of plants with this effect is shown in my diploma thesis (for example Salvia limbata, Lupinus luteus, Rosmarinus officinalis, Pueraria lobata etc.), which is divided into plant extracts, culinary plants and substances with significant antioxidant activity. Keywords: plants, antioxidants, metabolic syndrome | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.subject | rostliny | cs_CZ |
dc.subject | antioxidanty | cs_CZ |
dc.subject | metabolický syndrom | cs_CZ |
dc.subject | plants | en_US |
dc.subject | antioxidants | en_US |
dc.subject | metabolic syndrome | en_US |
dc.title | Antioxidanty přírodního původu ovlivňující metabolický syndrom | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2016 | |
dcterms.dateAccepted | 2016-09-14 | |
dc.description.department | Department of Pharmaceutical Botany and Ecology | en_US |
dc.description.department | Katedra farmaceutické botaniky a ekologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 155447 | |
dc.title.translated | Antioxidants of natural origin influencing metabolic syndrome | en_US |
dc.contributor.referee | Kašparová, Marie | |
dc.identifier.aleph | 002103822 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Odborný pracovník v laboratorních metodách | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Specialist in Laboratory Methods | en_US |
thesis.degree.program | Zdravotnická bioanalytika | cs_CZ |
thesis.degree.program | Healthcare bioanalytics | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické botaniky a ekologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Botany and Ecology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Odborný pracovník v laboratorních metodách | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Specialist in Laboratory Methods | en_US |
uk.degree-program.cs | Zdravotnická bioanalytika | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Healthcare bioanalytics | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Dlabajová D., Antioxidanty přírodního původu ovlivňující metabolický syndrom, Diplomová práce 2015/2016, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, s. 61. Nesčetné množství látek získaných z rostlin vyskytujících se po celém světě vykazuje antioxidační aktivitu, která zabraňuje vzniku volných radikálů. Tato aktivita může příznivě ovlivnit prevenci a léčbu rizikových faktorů metabolického syndromu. Výběr rostlin s tímto účinkem je uvedený v mé diplomové práci (např. Salvia limbata, Lupinus luteus, Rosmarinus officinalis, Pueraria lobata aj.), která je rozdělena na extrakty z rostlin, kulinářské rostliny a obsahové látky s významnou antioxidační aktivitou. Klíčová slova: rostliny, antioxidanty, metabolický syndrom | cs_CZ |
uk.abstract.en | Dlabajová D., Antioxidants of natural origin influencing metabolic syndrome, Diploma thesis 2015/2016, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, pp. 61. Large amounts of substances are extracted from plants found all over the world that show antioxidant activity, which prohibits the formation of free radicals. This activity could be beneficial in preventing and curing risk factors of metabolic syndrome. The selection of plants with this effect is shown in my diploma thesis (for example Salvia limbata, Lupinus luteus, Rosmarinus officinalis, Pueraria lobata etc.), which is divided into plant extracts, culinary plants and substances with significant antioxidant activity. Keywords: plants, antioxidants, metabolic syndrome | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990021038220106986 | |