Zobrazit minimální záznam

New breeding techniques in crop plants
dc.contributor.advisorOpatrný, Zdeněk
dc.creatorBrousková, Mariana
dc.date.accessioned2017-06-01T00:32:56Z
dc.date.available2017-06-01T00:32:56Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/75158
dc.description.abstractV současné době, kdy neustále roste lidská populace a tím i poptávka po objemu a kvalitě potravy, se vyvíjí snaha o zlepšování technologií využívaných k fungování dnešního zemědělství. Jedním z hlavních pilířů zemědělství je současné spektrum kulturních rostlin, které jsou lidem k dispozici. Toto spektrum je klasickým šlechtěním po staletí obohacováno o nové kultivary plodin či o plodiny zcela nové a od konce minulého století navíc rozšiřováno o geneticky modifikované plodiny. S nimi ale přišla nedůvěřivost společnosti a snaha legislativně geneticky modifikované rostliny ošetřit a omezit jejich využití. Mimo jiné i z těchto důvodů byly hledány účinné a společensky přijatelné alternativy k standardním GM technikám. Zásadní přínos v tomto ohledu nabízí soubor metod zahrnovaných pod název "Nové šlechtitelské techniky" - New Breeding Techniques - NBTs. Tato práce je shrnuje a vysvětluje základní principy jejich fungování.cs_CZ
dc.description.abstractNowadays when human population and demand for quantity and quality of food constantly grow, there is effort to improve technologies, which are used to functioning currently agriculture. Currently spectrum of crop plants, which are available for people, is one of main basis of agriculture. This spectrum is enriched of new cultivars or new crop by classical breeding for centuries. From the end of 20th century spectrum is further expanded on gentically modified plants. However, there were distrustfulness of human society and therefore genetically modified plants were legislatively restricted about their use and cultivation. Inter alia, for these reasons effective and socially acceptable alternatives of standart GM techniques were searched. Set of methods, which was named "New breeding techniques"- NBTs, provides such benefits. This work summarizes NBTs and explains basic principles of their use.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectšlechtění rostlincs_CZ
dc.subjectnové šlechtitelské technikycs_CZ
dc.subjectNBTscs_CZ
dc.subjectevropská legislativacs_CZ
dc.subjectplant breedingen_US
dc.subjectnew breeding techniquesen_US
dc.subjectNBTsen_US
dc.subjectEuropean legislationen_US
dc.titleNové šlechtitelské techniky u kulturních rostlincs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-12
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId100209
dc.title.translatedNew breeding techniques in crop plantsen_US
dc.contributor.refereeCvrčková, Fatima
dc.identifier.aleph002103087
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
thesis.degree.disciplineMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
thesis.degree.programSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
thesis.degree.programSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
uk.degree-discipline.enMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
uk.degree-program.csSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.degree-program.enSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csV současné době, kdy neustále roste lidská populace a tím i poptávka po objemu a kvalitě potravy, se vyvíjí snaha o zlepšování technologií využívaných k fungování dnešního zemědělství. Jedním z hlavních pilířů zemědělství je současné spektrum kulturních rostlin, které jsou lidem k dispozici. Toto spektrum je klasickým šlechtěním po staletí obohacováno o nové kultivary plodin či o plodiny zcela nové a od konce minulého století navíc rozšiřováno o geneticky modifikované plodiny. S nimi ale přišla nedůvěřivost společnosti a snaha legislativně geneticky modifikované rostliny ošetřit a omezit jejich využití. Mimo jiné i z těchto důvodů byly hledány účinné a společensky přijatelné alternativy k standardním GM technikám. Zásadní přínos v tomto ohledu nabízí soubor metod zahrnovaných pod název "Nové šlechtitelské techniky" - New Breeding Techniques - NBTs. Tato práce je shrnuje a vysvětluje základní principy jejich fungování.cs_CZ
uk.abstract.enNowadays when human population and demand for quantity and quality of food constantly grow, there is effort to improve technologies, which are used to functioning currently agriculture. Currently spectrum of crop plants, which are available for people, is one of main basis of agriculture. This spectrum is enriched of new cultivars or new crop by classical breeding for centuries. From the end of 20th century spectrum is further expanded on gentically modified plants. However, there were distrustfulness of human society and therefore genetically modified plants were legislatively restricted about their use and cultivation. Inter alia, for these reasons effective and socially acceptable alternatives of standart GM techniques were searched. Set of methods, which was named "New breeding techniques"- NBTs, provides such benefits. This work summarizes NBTs and explains basic principles of their use.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.identifier.lisID990021030870106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV