Zobrazit minimální záznam

Effect of low-cholesterol diet on lipid parameters in patients with hypercholesterolemia
dc.contributor.advisorZlatohlávek, Lukáš
dc.creatorŠípková, Eva
dc.date.accessioned2017-06-02T05:07:35Z
dc.date.available2017-06-02T05:07:35Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/82502
dc.description.abstractTato práce se ve své teoretické části zaměřuje na popis funkce tuků, především pak cholesterolu, v lidském těle. Přibližuje jednotlivé formy dyslipidemií, které významnou měrou ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jsou zde představeny jak možnosti farmakologické léčby, tak především režimová opatření, která by měla každou úspěšnou léčbu dyslipidemií provázet. Důraz je kladen na dietní opatření, která mohou významným dílem ovlivnit příjem tuků každého člověka. Nízkocholesterolová dieta jako taková již dnes není doporučována, a to z toho důvodu, že samotné omezení cholesterolu nevede k hypocholesterolemii. Pacienti s dyslipidemií musí dodržovat dietu s omezením tuků, a právě účinek této diety na hodnoty lipidogramu je předmětem této práce. V krátkosti se dotkneme i tématu aterosklerózy, jakožto důsledku zvýšené hladiny krevních tuků. Praktická část je pak věnována výzkumu, který proběhl na kontrolní skupině pacientů v Centru preventivní kardiologie 3. Interní kliniky VFN a 1. LF UK. Díky jejich sledování před a po nasazení režimových opatření včetně diety jsme schopni v závěru této práce posoudit, zda má dieta s omezením tuků prokazatelný vliv na parametry lipidogramu pacienta. Klíčová slova: Cholesterol - lipidogram - HDL - LDL - dieta - hypercholestrolemie - dyslipidemie - dieta...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis focuses in its theoretical part onto description of human lipid functions, and on cholesterol mainly. It zooms on different types of dyslipidemia, which as a significant factor influence the risk of cardiovascular disease. There are introduced possibilities of pharmacology treatment, as well as regime changes, which should go along with every attempt of successful therapy of dyslipidemia. The emphasis is on diet, which can in high level influence the amount of fat intake. Low-cholesterol diet by itself is no longer recommended as it was proved that limitation of cholesterol only does not lead to hypocholesterolemia. Patients with dyslipidemia have to follow diet with reduced fat intake; the impact of this diet on lipid parameters is subject of this thesis. Shortly we also touch the topic of atherosclerosis as a consequence of increased levels of blood lipids. Practical part is devoted to research that took place with control group of patients in Center of preventive cardiology of 3rd Medical Clinic of General University Hospital and 1st Faculty of Medicine of Charles University. Thanks to patients' observation before and after regime changes including diet we are able to evaluate by the end of this thesis whether diet with reduced fat intake has demonstrable effect on patient's lipid...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectCholesterol - lipidogram - HDL - LDL - dieta - hypercholestrolemie - dyslipidemie - dieta s omezením tuků - lipoproteiny - výživa - kardiovaskulární onemocnění - aterosklerózacs_CZ
dc.subjectCholesterol - lipid parameters - HDL - LDL - diet - hypercholesterolemia - dyslipidemia - diet with reduced fat intake - lipoproteins - nutrition - cardiovascular diseases - atherosclerosisen_US
dc.titleVliv nízkocholesterolové diety na parametry lipidogramu u pacientů s hypercholesterolémiícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-06
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId172048
dc.title.translatedEffect of low-cholesterol diet on lipid parameters in patients with hypercholesterolemiaen_US
dc.contributor.refereeŠnejdrlová, Michaela
dc.identifier.aleph002091672
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se ve své teoretické části zaměřuje na popis funkce tuků, především pak cholesterolu, v lidském těle. Přibližuje jednotlivé formy dyslipidemií, které významnou měrou ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jsou zde představeny jak možnosti farmakologické léčby, tak především režimová opatření, která by měla každou úspěšnou léčbu dyslipidemií provázet. Důraz je kladen na dietní opatření, která mohou významným dílem ovlivnit příjem tuků každého člověka. Nízkocholesterolová dieta jako taková již dnes není doporučována, a to z toho důvodu, že samotné omezení cholesterolu nevede k hypocholesterolemii. Pacienti s dyslipidemií musí dodržovat dietu s omezením tuků, a právě účinek této diety na hodnoty lipidogramu je předmětem této práce. V krátkosti se dotkneme i tématu aterosklerózy, jakožto důsledku zvýšené hladiny krevních tuků. Praktická část je pak věnována výzkumu, který proběhl na kontrolní skupině pacientů v Centru preventivní kardiologie 3. Interní kliniky VFN a 1. LF UK. Díky jejich sledování před a po nasazení režimových opatření včetně diety jsme schopni v závěru této práce posoudit, zda má dieta s omezením tuků prokazatelný vliv na parametry lipidogramu pacienta. Klíčová slova: Cholesterol - lipidogram - HDL - LDL - dieta - hypercholestrolemie - dyslipidemie - dieta...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses in its theoretical part onto description of human lipid functions, and on cholesterol mainly. It zooms on different types of dyslipidemia, which as a significant factor influence the risk of cardiovascular disease. There are introduced possibilities of pharmacology treatment, as well as regime changes, which should go along with every attempt of successful therapy of dyslipidemia. The emphasis is on diet, which can in high level influence the amount of fat intake. Low-cholesterol diet by itself is no longer recommended as it was proved that limitation of cholesterol only does not lead to hypocholesterolemia. Patients with dyslipidemia have to follow diet with reduced fat intake; the impact of this diet on lipid parameters is subject of this thesis. Shortly we also touch the topic of atherosclerosis as a consequence of increased levels of blood lipids. Practical part is devoted to research that took place with control group of patients in Center of preventive cardiology of 3rd Medical Clinic of General University Hospital and 1st Faculty of Medicine of Charles University. Thanks to patients' observation before and after regime changes including diet we are able to evaluate by the end of this thesis whether diet with reduced fat intake has demonstrable effect on patient's lipid...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990020916720106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV