Místní potraviny a jejich vliv na lokální ekonomiku
Local foods and their impact on the local economy
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/84203Identifikátory
SIS: 139506
Kolekce
- Kvalifikační práce [6713]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kutáček, Stanislav
Fakulta / součást
Fakulta humanitních studií
Obor
Sociální a kulturní ekologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální a kulturní ekologie
Datum obhajoby
8. 9. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
místní potraviny, globalizace, lokalizace, ekonomický růst, udržitelný rozvoj, lokální multiplikátor 3Klíčová slova (anglicky)
local foods, globalization, localization, economic growth, sustainable development, local multiplier 3Hlavním tématem této práce jsou místní potraviny a lokální multiplikátor, který je indikátorem udržitelného rozvoje. Cílem tohoto indikátoru, a potažmo i této práce, je určit do jaké míry zůstávají finance v dané lokalitě. Právě skrze místní potraviny je zde nastíněno, jaký vliv má ekonomická lokalizace na sociální, environmentální, ale především ekonomické aspekty trvalé udržitelnosti. Teoretická část práce zahrnuje témata jako je antropocén, globalizace, ekonomický růst, lokalizace a podpora místních potravin v České republice. Dále je zde popsán lokální multiplikátor a jeho využití. Empirická část práce obsahuje stručný popis způsobů prodeje místních potravin v Plzni a především samotný výpočet lokálního multiplikátoru pro jeden vybraný plzeňský farmářský obchod. Dále je použitá metoda a její výsledky zhodnoceny. Dojde zde tedy k propojení sociální a kulturní ekologie a keynesiánství s důrazem na využití konceptu multiplikátoru. Cílem práce je v prvé řadě vypočítat hodnotu lokálního multiplikátoru a zhodnotit použití tohoto nástroje. Jelikož předpokládám pozitivní vliv farmářského obchodu na místní ekonomiku, výsledek daného indikátoru by mohl být dalším argumentem pro posílení snah při podporování místních potravin a lokalizace.
The main theme of this work is the local food and local multiplier, which is an indicator of sustainable development. The aim of this indicator and as well as this work is to determine how much local money stay in this area. By way of local food is outlined the impact of the economic localization on social, environmental and also economic aspects of sustainability. The theoretical part covers topics such as the Anthropocene, globalization, economic growth, localization and promotion of local food in the Czech Republic. Further is described the local multiplier and its use. The research includes a brief assessment of the situation of sales of local food in Pilsen and in particular, the calculations of local multiplier of farm shop in Pilsen. Furthermore this method and the results are evaluated. The thesis is combination of social and cultural ecology and Keynesianism with emphasis on the concept of the multiplier. Firstly, the aim is to calculate the value of the local multiplier and also evaluate the use of this tool. Since assuming positive influence of the farm shop on the local economy, the result of the indicator could be another argument for strengthening efforts in promoting local food and localization.