Maskování chuti orodisperzních tablet. Hodnocení vybraných technologií.
Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85289Identifiers
Study Information System: 128686
Collections
- Kvalifikační práce [6674]
Author
Advisor
Referee
Ondrejček, Pavel
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
1. 6. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Very good
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Zuzana Matoušková Název diplomové práce: Maskování chuti orodispergovatelných tablet. Hodnocení vybraných technologií. Orodispergovatelné tablety (ODT) jsou moderním trendem v oblasti pevných lékových forem. Tato práce se zabývá hodnocením vlivu pomocných látek na vlastnosti ODT a na maskování chuti hořké účinné látky vardenafil-hydrochlorid trihydrátu. Byly připraveny tabletoviny obsahující krospovidon jako rozvolňovadlo a byl studován vliv přísady hypromelosy, sladidel a příchutí na vlastnosti tablet připravených přímým lisováním nebo vlhkou granulací. Ze zkoumaných kombinací složek měla nejlepší chuť formulace obsahující hypromelosu, sladidla a mátovou příchuť. Tablety připravené z tabletoviny získané vlhkou granulací měly oproti tabletám připraveným přímým lisováním delší dobu rozpadu.
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of pharmaceutical technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Zuzana Matoušková Title of Thesis: Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies. Orodispersible tablets (ODT) represent a modern trend in solid dosage forms. This Master Thesis is focused on assessment of the influence of excipients on properties of orodispersible tablets as well as on masking the taste of active ingredient vardenafil-hydrochlorid trihydrat. The tablet blends containing crospovidone as a disintegrating agent were prepared. The impact of hypromellose, sweeteners and flavours on the properties of tablets fabricated by the direct compression or by wet granulation was studied. Out of the examined combinations of components the formulation consisting of hypromellose, sweeteners and mint flavor had the best taste. The tablets prepared by wet granulation had longer disintegration time compared with the tablets prepared by the direct compression.