Vliv teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy
The effect of the drying temperature on the properties of spray-dried lactose
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85423Identifikátory
SIS: 168727
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vraníková, Barbora
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
2. 6. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Jana Slezáčková Název diplomové práce: Vliv teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy Cílem této práce bylo zjistit vliv vstupní teploty na vlastnosti sprejově sušené laktosy. 10% roztok laktosy byl připraven rozpuštěním monohydrátu D-laktosy v destilované vodě a následně sušen v laboratorní sprejové sušárně při vstupní teplotě 130 řC - 200 řC. Vlastnosti takto získaných částic laktosy byly zkoumány pomocí optické mikroskopie a diferenční skenovací kalorimetrie. Výsledky prokázaly vliv vstupní teploty na tvar a velikost částic a na tepelné charakteristiky sušeného materiálu. Částice, získané sprejovým sušením při vyšší vstupní teplotě, vykazovaly vyšší tendenci ke kulovitosti. Velikost většiny částic se pohybovala v rozmezí 2,5 - 7,5 μm. Při vstupní teplotě 150 řC - 200 řC se neobjevily částice větší než 20 μm. U vzorků sušených teplotou nad 150 řC byl zaznamenán skelný přechod. Teplota skelného přechodu se pohybovala v rozmezí 24,8 řC - 63,5 řC. Bylo pozorováno, že vyšší teplota sušení vedla k vyšším hodnotám teploty skelného přechodu. Teplota tání se v závislosti na rostoucí vstupní teplotě výrazně neměnila až do vstupní teploty 180 řC, kdy...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Jana Slezáčková Title of Thesis: The effect of the drying temperature on the properties of spray-dried lactose The aim of this work was to investigate the effect of inlet temperature on the physicochemical properties of spray dried lactose. 10% lactose solution was prepared by dissolving D-lactose monohydrate in distilled water and subsequently dried in a laboratory-scale spray drier. The inlet temperature of 130 řC - 200 řC was used. The physicochemical properties of lactose particles was investigated by optical microscopy and differential scanning calorimetry. Results indicated the influence of inlet temperature on particle size and shape and thermal properties of dried material. The morphology of spray-dried lactose showed tendency to higher sphericity when higher temperatures in a spray-drying process were used. Most of particles was in range 2,5 - 7,5 μm. The particles larger than 20 μm wasn't observed at the inlet temperature of 150 - 200 řC. At the inlet temperature over 150 řC the glass transition temperature was noticed. The glass transition temperature was observed around 24,8 - 63,5 řC. It was evident that higher drying temperature...