Zobrazit minimální záznam

The effect of the drying temperature on the properties of spray-dried lactose
dc.contributor.advisorSvačinová, Petra
dc.creatorSlezáčková, Jana
dc.date.accessioned2017-06-23T09:47:46Z
dc.date.available2017-06-23T09:47:46Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85423
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Jana Slezáčková Název diplomové práce: Vliv teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy Cílem této práce bylo zjistit vliv vstupní teploty na vlastnosti sprejově sušené laktosy. 10% roztok laktosy byl připraven rozpuštěním monohydrátu D-laktosy v destilované vodě a následně sušen v laboratorní sprejové sušárně při vstupní teplotě 130 řC - 200 řC. Vlastnosti takto získaných částic laktosy byly zkoumány pomocí optické mikroskopie a diferenční skenovací kalorimetrie. Výsledky prokázaly vliv vstupní teploty na tvar a velikost částic a na tepelné charakteristiky sušeného materiálu. Částice, získané sprejovým sušením při vyšší vstupní teplotě, vykazovaly vyšší tendenci ke kulovitosti. Velikost většiny částic se pohybovala v rozmezí 2,5 - 7,5 μm. Při vstupní teplotě 150 řC - 200 řC se neobjevily částice větší než 20 μm. U vzorků sušených teplotou nad 150 řC byl zaznamenán skelný přechod. Teplota skelného přechodu se pohybovala v rozmezí 24,8 řC - 63,5 řC. Bylo pozorováno, že vyšší teplota sušení vedla k vyšším hodnotám teploty skelného přechodu. Teplota tání se v závislosti na rostoucí vstupní teplotě výrazně neměnila až do vstupní teploty 180 řC, kdy...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Jana Slezáčková Title of Thesis: The effect of the drying temperature on the properties of spray-dried lactose The aim of this work was to investigate the effect of inlet temperature on the physicochemical properties of spray dried lactose. 10% lactose solution was prepared by dissolving D-lactose monohydrate in distilled water and subsequently dried in a laboratory-scale spray drier. The inlet temperature of 130 řC - 200 řC was used. The physicochemical properties of lactose particles was investigated by optical microscopy and differential scanning calorimetry. Results indicated the influence of inlet temperature on particle size and shape and thermal properties of dried material. The morphology of spray-dried lactose showed tendency to higher sphericity when higher temperatures in a spray-drying process were used. Most of particles was in range 2,5 - 7,5 μm. The particles larger than 20 μm wasn't observed at the inlet temperature of 150 - 200 řC. At the inlet temperature over 150 řC the glass transition temperature was noticed. The glass transition temperature was observed around 24,8 - 63,5 řC. It was evident that higher drying temperature...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-02
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId168727
dc.title.translatedThe effect of the drying temperature on the properties of spray-dried lactoseen_US
dc.contributor.refereeVraníková, Barbora
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Jana Slezáčková Název diplomové práce: Vliv teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy Cílem této práce bylo zjistit vliv vstupní teploty na vlastnosti sprejově sušené laktosy. 10% roztok laktosy byl připraven rozpuštěním monohydrátu D-laktosy v destilované vodě a následně sušen v laboratorní sprejové sušárně při vstupní teplotě 130 řC - 200 řC. Vlastnosti takto získaných částic laktosy byly zkoumány pomocí optické mikroskopie a diferenční skenovací kalorimetrie. Výsledky prokázaly vliv vstupní teploty na tvar a velikost částic a na tepelné charakteristiky sušeného materiálu. Částice, získané sprejovým sušením při vyšší vstupní teplotě, vykazovaly vyšší tendenci ke kulovitosti. Velikost většiny částic se pohybovala v rozmezí 2,5 - 7,5 μm. Při vstupní teplotě 150 řC - 200 řC se neobjevily částice větší než 20 μm. U vzorků sušených teplotou nad 150 řC byl zaznamenán skelný přechod. Teplota skelného přechodu se pohybovala v rozmezí 24,8 řC - 63,5 řC. Bylo pozorováno, že vyšší teplota sušení vedla k vyšším hodnotám teploty skelného přechodu. Teplota tání se v závislosti na rostoucí vstupní teplotě výrazně neměnila až do vstupní teploty 180 řC, kdy...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Jana Slezáčková Title of Thesis: The effect of the drying temperature on the properties of spray-dried lactose The aim of this work was to investigate the effect of inlet temperature on the physicochemical properties of spray dried lactose. 10% lactose solution was prepared by dissolving D-lactose monohydrate in distilled water and subsequently dried in a laboratory-scale spray drier. The inlet temperature of 130 řC - 200 řC was used. The physicochemical properties of lactose particles was investigated by optical microscopy and differential scanning calorimetry. Results indicated the influence of inlet temperature on particle size and shape and thermal properties of dried material. The morphology of spray-dried lactose showed tendency to higher sphericity when higher temperatures in a spray-drying process were used. Most of particles was in range 2,5 - 7,5 μm. The particles larger than 20 μm wasn't observed at the inlet temperature of 150 - 200 řC. At the inlet temperature over 150 řC the glass transition temperature was noticed. The glass transition temperature was observed around 24,8 - 63,5 řC. It was evident that higher drying temperature...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV