Studium sypného a konsolidačního chování laktosy.
Study of flow and consolidation behaviour of lactose.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85459Identifikátory
SIS: 168641
Kolekce
- Kvalifikační práce [6674]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Mužíková, Jitka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
2. 6. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
prášky, sypnost, fraktalitaKlíčová slova (anglicky)
powder, flowability, fractalsUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D Posluchač: Kristýna Kýhosová Název diplomové práce: Studium sypného a konsolidačního chování laktosy V této práci bylo studováno sypné a konsolidační chování tří druhů laktosy, které se liší metodou výroby (krystalizace, mletí, sprejové sušení). Distribuce velikosti částic byla charakterizována pomocí sítové analýzy. Byla hodnocena sypná a setřesná hustota, sypný úhel, rychlost sypání otvorem násypky a pravá hustota pomocí heliového pyknometru. Ze získaných hodnot byla určena porozita prášku. Pro hodnocení průběhu konsolidace byl použit exponenciální matematický model, který umožnil výpočet hodnoty N1/2 vyjadřující počet sklepnutí nutných k redukci objemu vrstvy prášku na polovinu. Zjištěné hodnoty pro laktosy byly v rozmezí 3-5,8.
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D Student: Kristýna Kýhosová Title of Thesis: Study of flow and consolidation behaviour of lactose This diploma thesis studies flow and consolidation behaviour of three types of lactose, which differed in the methode of manufacture (crystalization, milling, spray drying). Particle size distribution was characterized by the sieve analysis. The bulk and tapped density, the angle of repose, the flow rate through an orifice of the hopper and true density measured by helium pycnometer were evaluated. The volume changes of powder bed and porosity during consolidation in the relationship on gravitational tapping were studied. To describe the consolidation process, the exponentional mathematical model was used, which made possible to calculate N1/2, that shows the number of taps needed to reach one half of the powder volume reduction. The values noted for lactose were in the range of 3-5.8.