Povědomí pacientů kardiologických ambulancí o zdravém stravování
Healthy diet awareness in patients of cardiology clinics
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90247Identifikátory
SIS: 184812
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Matznerová, Zuzana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
5. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Zdravé stravování, Kardiovaskulární onemocnění, Kardiologická ambulanceKlíčová slova (anglicky)
Healthy diet, Cardiovascular disease, Cardiac clinicPráce se zaměřuje na problematiku zdravého stravování u pacientů, kteří navštěvují kardiologické ambulance. Teoretická část jednoduchým způsobem seznamuje čtenáře s problematikou onemocnění srdce a cév. Následuje rešerše aktuálních dietních doporučení, jejímž cílem je podat souhrn soudobých poznatků v oblasti stravování pacientů. Je všeobecně známé, že správným životním stylem lze předcházet nebo zmírnit onemocnění srdce. Z toho důvodu si práce klade za cíl zjistit obeznámenost pacientů kardiologických ambulancí s výživovými a dietními doporučeními. V praktické části jsou tak zaznamenány výsledky dotazníkového šetření provedeného u jednatřiceti pacientů kardiologických ambulancí, které jsou následně diskutovány. Na základě zjištěných výsledků je k práci přiložen navržený letáček, který může pacientům kardiologických ambulancí pomoci se zorientovat v problematice zdravého stravování.
The thesis focuses on the issue of healthy diet in patients of cardiology clinics. The theoretical part of the thesis easily introduces the reader to the problems of cardiovascular disease. Following is a review of the current dietary recommendations, which aims to provide a summary of the current knowledge in the field of nutrition. It is well known that a healthy lifestyle can prevent or alleviate a heart disease. For this reason, the thesis aims to determine the familiarity of patients of cardiology clinics with nutritional and dietary recommendations. In the practical part, the results of the questionnaire survey carried out in thirty one patients of cardiology clinics are presented and discussed. The work is accompanied by an informative leaflet for the patients, which is based on the findings from the practical part. The leaflet can help patients of cardiology clinics to be well versed in the issue of healthy eating.