Superpotraviny - proč je zvolit ve výživě?
Superfoods - why choose them in nutrition?
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90311Identifikátory
SIS: 184614
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Pejšová, Hana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
4. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
superpotraviny, chia, goji, kustovniceKlíčová slova (anglicky)
superfoods, chia, goji, lyciumTato práce shrnuje informace o Šalvěji hispánské, známé jako chia a Kustovnici cizí/čínské, známé jako Goji, jež jsou rostlinami, které poskytují semena a plody užívané jako superpotraviny. Teoretická část práce je rozdělena na obecný popis, obsahové látky, účinky na zdraví, historii používání těchto rostlin a přehled studií s jejich použitím. Studie jsou zaměřené na zkoumání antioxidačních účinků, protirakovinových účinků, vlivu použití těchto superpotravin na metabolismus a onemocnění a dále pak studie zaměřené na použití těchto superpotravin v běžných potravinách. Praktická část práce se zaměřila na výzkum povědomí o superpotravinách mezi populací a mírou jejich užívání. Z výsledků vyšlo, že povědomost o superpotravinách, včetně chia a Goji, je na dobré úrovni, stejně tak míra užívání superpotravin v populaci. Chia a Goji jsou dle výsledků aktuálně nejvíce užívanými superpotravinami. Necelá třetina respondentů pak pozoruje pozitivní efekty užívání superpotravin. Tato práce předkládá informace možným konzumentům, proč by měly být superpotraviny zařazeny do stravy.
This thesis summarize information about Salvia hispanica, known as Chia and Lycium barbarum/chinense, known as Goji, which are plants that provide seeds and fruits used as superfoods. The theoretical part of the thesis is divided into a general description, content substances, health effects, history of use of these plants and an overview of studies with their use. Studies are focused on the study of antioxidant effects, anti-cancer effects, the influence of use superfoods on metabolism and diseases, and studies on the use of these superfoods in common foods. The practical part of the thesis focused on knowledge into superfoods among the population and the rate of their use. The results show that knowledge about superfoods, including chia and Goji, is good, as well as the use of superfoods in the population. Chia and Goji are currently the most widely used superfoods. Less than a third of respondents observe the positive effects of using superfoods. This thesis presents information to potential consumers why they should include superfoods in the diet.