Hodnocení lisovatelnosti vybraných druhů laktosy
Evaluation of compressibility of selected lactose types
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/91213Identifikátory
SIS: 169111
Kolekce
- Kvalifikační práce [6674]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Svačinová, Petra
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
14. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Posluchač: Michal Holub Název diplomové práce: Hodnocení lisovatelnosti vybraných druhů laktosy Při výrobě tablet patří laktosa k nejčastěji užitým pomocným látkám. Používá se hlavně jako plnivo a pojivo a ovlivňuje tak vnitřní strukturu výlisku i celý proces lisování. Rozpadavost, disoluce, oděr a pevnost tablet jako výsledná jakost tablet závisí na procesu lisování. Lisovatelnost laktosy závisí na jejím krystalickém tvaru, velikosti částic a pórovitosti. V této diplomové práci se zkoumala a hodnotila lisovatelnost čtyř druhů laktosy: Laktosa potravinářská, Granulac® 70, Tablettose® 80 a ExcipressTM . Tablety byly lisovány přímo a hodnoceny metodou záznamu síla - dráha a lisovací rovnice. U připravených tablet se hodnotil oděr, radiální pevnost a rozpadavost. ExcipressTM je poměrně nová forma α-laktosy monohydrátu upravená pro přímé lisování tablet. Lisovací proces ExcipressuTM a Tablettose® 80 se statisticky významně lišil v porovnání s ostatními typy laktosy. Podle výsledků se Potravinářská laktosa a Granulac® 70 pro přímé lisování tablet nehodí. Při hodnocení vylisovaných tablet byl ExcipressTM výrazně nejlepší. Pevnost výlisků z tohoto materiálu je...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Student: Michal Holub Title of Thesis: Evaluation of compressibility of selected lactose types Lactose belongs to the most commonly used excipients in the manufacture of tablets. It is mainly used as a filler and binder, affecting both the internal compact structure and the entire compaction process. The disintegration, the dissolution, the friability and the radial strength of tablets as a final quality of tablets are dependent on compaction process. Lactose compressibility depends on its crystalline state, particle size and porosity. In this diploma thesis the compressibility of four types of lactose: Food grade lactose, Granulac® 70, Tablettose® 80 and ExcipressTM ; was examined and evaluated. The tablets were pressed directly and evaluated by the force-displacement method and compaction equation. The friability, radial strength and disintegration were evaluated in prepared tablets. ExcipressTM is a relatively new form of α-lactose monohydrate modified for direct tablet compression. The compaction process of ExcipressTM and Tablettose® 80 significantly differed in the comparison to other lactose types. According to the results, Food grade...