Zobrazit minimální záznam

Evaluation of compressibility of selected lactose types
dc.contributor.advisorOndrejček, Pavel
dc.creatorHolub, Michal
dc.date.accessioned2017-10-05T10:12:59Z
dc.date.available2017-10-05T10:12:59Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/91213
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Posluchač: Michal Holub Název diplomové práce: Hodnocení lisovatelnosti vybraných druhů laktosy Při výrobě tablet patří laktosa k nejčastěji užitým pomocným látkám. Používá se hlavně jako plnivo a pojivo a ovlivňuje tak vnitřní strukturu výlisku i celý proces lisování. Rozpadavost, disoluce, oděr a pevnost tablet jako výsledná jakost tablet závisí na procesu lisování. Lisovatelnost laktosy závisí na jejím krystalickém tvaru, velikosti částic a pórovitosti. V této diplomové práci se zkoumala a hodnotila lisovatelnost čtyř druhů laktosy: Laktosa potravinářská, Granulac® 70, Tablettose® 80 a ExcipressTM . Tablety byly lisovány přímo a hodnoceny metodou záznamu síla - dráha a lisovací rovnice. U připravených tablet se hodnotil oděr, radiální pevnost a rozpadavost. ExcipressTM je poměrně nová forma α-laktosy monohydrátu upravená pro přímé lisování tablet. Lisovací proces ExcipressuTM a Tablettose® 80 se statisticky významně lišil v porovnání s ostatními typy laktosy. Podle výsledků se Potravinářská laktosa a Granulac® 70 pro přímé lisování tablet nehodí. Při hodnocení vylisovaných tablet byl ExcipressTM výrazně nejlepší. Pevnost výlisků z tohoto materiálu je...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Student: Michal Holub Title of Thesis: Evaluation of compressibility of selected lactose types Lactose belongs to the most commonly used excipients in the manufacture of tablets. It is mainly used as a filler and binder, affecting both the internal compact structure and the entire compaction process. The disintegration, the dissolution, the friability and the radial strength of tablets as a final quality of tablets are dependent on compaction process. Lactose compressibility depends on its crystalline state, particle size and porosity. In this diploma thesis the compressibility of four types of lactose: Food grade lactose, Granulac® 70, Tablettose® 80 and ExcipressTM ; was examined and evaluated. The tablets were pressed directly and evaluated by the force-displacement method and compaction equation. The friability, radial strength and disintegration were evaluated in prepared tablets. ExcipressTM is a relatively new form of α-lactose monohydrate modified for direct tablet compression. The compaction process of ExcipressTM and Tablettose® 80 significantly differed in the comparison to other lactose types. According to the results, Food grade...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHodnocení lisovatelnosti vybraných druhů laktosycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-14
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId169111
dc.title.translatedEvaluation of compressibility of selected lactose typesen_US
dc.contributor.refereeSvačinová, Petra
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Posluchač: Michal Holub Název diplomové práce: Hodnocení lisovatelnosti vybraných druhů laktosy Při výrobě tablet patří laktosa k nejčastěji užitým pomocným látkám. Používá se hlavně jako plnivo a pojivo a ovlivňuje tak vnitřní strukturu výlisku i celý proces lisování. Rozpadavost, disoluce, oděr a pevnost tablet jako výsledná jakost tablet závisí na procesu lisování. Lisovatelnost laktosy závisí na jejím krystalickém tvaru, velikosti částic a pórovitosti. V této diplomové práci se zkoumala a hodnotila lisovatelnost čtyř druhů laktosy: Laktosa potravinářská, Granulac® 70, Tablettose® 80 a ExcipressTM . Tablety byly lisovány přímo a hodnoceny metodou záznamu síla - dráha a lisovací rovnice. U připravených tablet se hodnotil oděr, radiální pevnost a rozpadavost. ExcipressTM je poměrně nová forma α-laktosy monohydrátu upravená pro přímé lisování tablet. Lisovací proces ExcipressuTM a Tablettose® 80 se statisticky významně lišil v porovnání s ostatními typy laktosy. Podle výsledků se Potravinářská laktosa a Granulac® 70 pro přímé lisování tablet nehodí. Při hodnocení vylisovaných tablet byl ExcipressTM výrazně nejlepší. Pevnost výlisků z tohoto materiálu je...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Student: Michal Holub Title of Thesis: Evaluation of compressibility of selected lactose types Lactose belongs to the most commonly used excipients in the manufacture of tablets. It is mainly used as a filler and binder, affecting both the internal compact structure and the entire compaction process. The disintegration, the dissolution, the friability and the radial strength of tablets as a final quality of tablets are dependent on compaction process. Lactose compressibility depends on its crystalline state, particle size and porosity. In this diploma thesis the compressibility of four types of lactose: Food grade lactose, Granulac® 70, Tablettose® 80 and ExcipressTM ; was examined and evaluated. The tablets were pressed directly and evaluated by the force-displacement method and compaction equation. The friability, radial strength and disintegration were evaluated in prepared tablets. ExcipressTM is a relatively new form of α-lactose monohydrate modified for direct tablet compression. The compaction process of ExcipressTM and Tablettose® 80 significantly differed in the comparison to other lactose types. According to the results, Food grade...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV