Postoje žáků základních a středních škol k alternativním výživovým směrům (vegetariánství a makrobiotice)
The Position of Pupils at Primary and Secondary Schools to Alternative Eating Habits (Vegetarian and Macrobiotic)
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/9367Identifikátory
SIS: 22465
Kolekce
- Kvalifikační práce [19158]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vodáková, Jitka
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy biologie - rodinná výchova
Katedra / ústav / klinika
Katedra speciální pedagogiky
Datum obhajoby
21. 5. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Tématem diplomové práce jsou postoje žáků základních a středních škol k alternativním výživovým směrům (vegetariánství a makrobiotice). Cílem práce je zmapovat u žáků základních a středních škol konzumaci určitých potravin, návštěvnost a konzumaci pokrmů v rychlých občerstveních, znalosti alternativních výživových směrů (vegetariánství a makrobiotiky) a postoje k nim. První část diplomové práce je zaměřena na teoretická východiska. Je rozdělena na kapitoly, které se věnují spotřebě potravin v České republice a výživovým doporučením, alternativním výživovým směrům (vegetariánství a makrobiotiku) a učivu alternativní výživové směry v kurikulárních dokumentech. Další části se věnují výzkumnému šetření a návrhům opatření.
The theme of the thesis is approach of elementary and high school students to alternative food strategies (such as vegetarian and macrobiotic food). The aim of the thesis is to map out among students of elementary and high school their consumption of certain foods, attendance and food consumption at fast food restaurants, their knowledge about alternative food strategies (vegetarian and macrobiotic)and attitude to these food strategies. The fírst part of the thesis is theoretical and is divided into chapters devoted to food consumption and nutritional recommendations in the Czech Republic, to alternative food strategies (vegetarian and macrobiotic) and for subject matter of alternative food strategies in curriculum documents. Next parts of the thesis are focuse on research and precaution proposals.