Postoje žáků základních a středních škol k alternativním výživovým směrům (vegetariánství a makrobiotice)
The Position of Pupils at Primary and Secondary Schools to Alternative Eating Habits (Vegetarian and Macrobiotic)
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/9367Identifiers
Study Information System: 22465
Collections
- Kvalifikační práce [19158]
Author
Advisor
Referee
Vodáková, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Biology - Domestic Science
Department
Information is unavailable
Date of defense
21. 5. 2007
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Tématem diplomové práce jsou postoje žáků základních a středních škol k alternativním výživovým směrům (vegetariánství a makrobiotice). Cílem práce je zmapovat u žáků základních a středních škol konzumaci určitých potravin, návštěvnost a konzumaci pokrmů v rychlých občerstveních, znalosti alternativních výživových směrů (vegetariánství a makrobiotiky) a postoje k nim. První část diplomové práce je zaměřena na teoretická východiska. Je rozdělena na kapitoly, které se věnují spotřebě potravin v České republice a výživovým doporučením, alternativním výživovým směrům (vegetariánství a makrobiotiku) a učivu alternativní výživové směry v kurikulárních dokumentech. Další části se věnují výzkumnému šetření a návrhům opatření.
The theme of the thesis is approach of elementary and high school students to alternative food strategies (such as vegetarian and macrobiotic food). The aim of the thesis is to map out among students of elementary and high school their consumption of certain foods, attendance and food consumption at fast food restaurants, their knowledge about alternative food strategies (vegetarian and macrobiotic)and attitude to these food strategies. The fírst part of the thesis is theoretical and is divided into chapters devoted to food consumption and nutritional recommendations in the Czech Republic, to alternative food strategies (vegetarian and macrobiotic) and for subject matter of alternative food strategies in curriculum documents. Next parts of the thesis are focuse on research and precaution proposals.