Vliv rychlosti přísunu suroviny na vlastnosti sprejově sušené laktosy
Influence of the feed rate on the properties of spray-dried lactose
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/98233Identifikátory
SIS: 181501
Kolekce
- Kvalifikační práce [6719]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Ondrejček, Pavel
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
1. 6. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Barbora Pokorná Název diplomové práce: Vliv rychlosti přísunu suroviny na vlastnosti sprejově sušené laktosy Sprejové sušení je rychlá metoda přeměny suroviny z kapalného stavu na suchou pevnou částicovou formu. Má široké spektrum použití v různých průmyslových odvětvích. Vlastnosti částic, produkovaných tímto způsobem, mohou být regulovány a ovlivňovány nastavením různých parametrů během sušícího procesu, a výsledný produkt tak může splnit specifikace, které jsou nejžádanější pro jeho následné zpracování nebo přímé použití. Cílem práce bylo hodnocení vlivu rychlosti přísunu suroviny na velikost a tvar částic sprejově sušené laktosy a na jejich tepelné charakteristiky. V této práci byla připravena sprejově sušená laktosa sušením 15% a 20% roztoku laktosy monohydrátu. Sušení probíhalo při různém výkonu peristaltické pumpy (4 %, 7 %, 10 %, 13 % a 16 %). Tvar a velikost částic byly zkoumány pomocí optické mikroskopie a analýzy obrazu. Tepelné vlastnosti se hodnotily využitím diferenciální skenovací kalorimetrie. Z hodnocení velikosti a tvaru částic vyplynulo, že většina připravených vzorků obsahovala nejvíce částic v rozmezí 2,5 - 5 µm. S rostoucí rychlostí...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Barbora Pokorná Title of Thesis: Influence of the feed rate on the properties of spray-dried lactose Spray drying is a quick method of converting the material from a liquid state into a dry solid particle form. It has a wide range of application in various industries. The properties of the produced particles can be controlled and influenced by setting of different parameters during the drying process, and the resultant product can thus meet the most desirable specifications for its subsequent processing or direct application. The aim of this diploma thesis is to evaluate the influence of the feed rate on the size and shape of spray-dried lactose particles and their thermal characteristics. In this work, the spray-dried lactose was prepared by drying 15% and 20% lactose monohydrate solution. Drying was performed at different peristaltic pump outputs (4 %, 7 %, 10 %, 13 % and 16 %). The shape and size of particles were examined by optical microscopy and image analysis. Thermal properties were evaluated by using differential scanning calorimetry. From the particle size and shape evaluation results that major part of the prepared samples contained most...