Zobrazit minimální záznam

Influence of the feed rate on the properties of spray-dried lactose
dc.contributor.advisorSvačinová, Petra
dc.creatorPokorná, Barbora
dc.date.accessioned2018-10-19T09:09:14Z
dc.date.available2018-10-19T09:09:14Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/98233
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Barbora Pokorná Název diplomové práce: Vliv rychlosti přísunu suroviny na vlastnosti sprejově sušené laktosy Sprejové sušení je rychlá metoda přeměny suroviny z kapalného stavu na suchou pevnou částicovou formu. Má široké spektrum použití v různých průmyslových odvětvích. Vlastnosti částic, produkovaných tímto způsobem, mohou být regulovány a ovlivňovány nastavením různých parametrů během sušícího procesu, a výsledný produkt tak může splnit specifikace, které jsou nejžádanější pro jeho následné zpracování nebo přímé použití. Cílem práce bylo hodnocení vlivu rychlosti přísunu suroviny na velikost a tvar částic sprejově sušené laktosy a na jejich tepelné charakteristiky. V této práci byla připravena sprejově sušená laktosa sušením 15% a 20% roztoku laktosy monohydrátu. Sušení probíhalo při různém výkonu peristaltické pumpy (4 %, 7 %, 10 %, 13 % a 16 %). Tvar a velikost částic byly zkoumány pomocí optické mikroskopie a analýzy obrazu. Tepelné vlastnosti se hodnotily využitím diferenciální skenovací kalorimetrie. Z hodnocení velikosti a tvaru částic vyplynulo, že většina připravených vzorků obsahovala nejvíce částic v rozmezí 2,5 - 5 µm. S rostoucí rychlostí...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Barbora Pokorná Title of Thesis: Influence of the feed rate on the properties of spray-dried lactose Spray drying is a quick method of converting the material from a liquid state into a dry solid particle form. It has a wide range of application in various industries. The properties of the produced particles can be controlled and influenced by setting of different parameters during the drying process, and the resultant product can thus meet the most desirable specifications for its subsequent processing or direct application. The aim of this diploma thesis is to evaluate the influence of the feed rate on the size and shape of spray-dried lactose particles and their thermal characteristics. In this work, the spray-dried lactose was prepared by drying 15% and 20% lactose monohydrate solution. Drying was performed at different peristaltic pump outputs (4 %, 7 %, 10 %, 13 % and 16 %). The shape and size of particles were examined by optical microscopy and image analysis. Thermal properties were evaluated by using differential scanning calorimetry. From the particle size and shape evaluation results that major part of the prepared samples contained most...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv rychlosti přísunu suroviny na vlastnosti sprejově sušené laktosycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-01
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId181501
dc.title.translatedInfluence of the feed rate on the properties of spray-dried lactoseen_US
dc.contributor.refereeOndrejček, Pavel
dc.identifier.aleph002189708
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Barbora Pokorná Název diplomové práce: Vliv rychlosti přísunu suroviny na vlastnosti sprejově sušené laktosy Sprejové sušení je rychlá metoda přeměny suroviny z kapalného stavu na suchou pevnou částicovou formu. Má široké spektrum použití v různých průmyslových odvětvích. Vlastnosti částic, produkovaných tímto způsobem, mohou být regulovány a ovlivňovány nastavením různých parametrů během sušícího procesu, a výsledný produkt tak může splnit specifikace, které jsou nejžádanější pro jeho následné zpracování nebo přímé použití. Cílem práce bylo hodnocení vlivu rychlosti přísunu suroviny na velikost a tvar částic sprejově sušené laktosy a na jejich tepelné charakteristiky. V této práci byla připravena sprejově sušená laktosa sušením 15% a 20% roztoku laktosy monohydrátu. Sušení probíhalo při různém výkonu peristaltické pumpy (4 %, 7 %, 10 %, 13 % a 16 %). Tvar a velikost částic byly zkoumány pomocí optické mikroskopie a analýzy obrazu. Tepelné vlastnosti se hodnotily využitím diferenciální skenovací kalorimetrie. Z hodnocení velikosti a tvaru částic vyplynulo, že většina připravených vzorků obsahovala nejvíce částic v rozmezí 2,5 - 5 µm. S rostoucí rychlostí...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Barbora Pokorná Title of Thesis: Influence of the feed rate on the properties of spray-dried lactose Spray drying is a quick method of converting the material from a liquid state into a dry solid particle form. It has a wide range of application in various industries. The properties of the produced particles can be controlled and influenced by setting of different parameters during the drying process, and the resultant product can thus meet the most desirable specifications for its subsequent processing or direct application. The aim of this diploma thesis is to evaluate the influence of the feed rate on the size and shape of spray-dried lactose particles and their thermal characteristics. In this work, the spray-dried lactose was prepared by drying 15% and 20% lactose monohydrate solution. Drying was performed at different peristaltic pump outputs (4 %, 7 %, 10 %, 13 % and 16 %). The shape and size of particles were examined by optical microscopy and image analysis. Thermal properties were evaluated by using differential scanning calorimetry. From the particle size and shape evaluation results that major part of the prepared samples contained most...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990021897080106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV