Celiakie a bezlepková dieta
Coeliac disease and gluten-free diet
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/9988Identifiers
Study Information System: 28629
Collections
- Kvalifikační práce [1771]
Author
Advisor
Referee
Kotalová, Radana
Faculty / Institute
Second Faculty of Medicine
Discipline
General Nurse
Department
Department of Nursing
Date of defense
3. 5. 2007
Publisher
Univerzita Karlova, 2. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Celiakie je autoimunitní choroba, při které tě l o produkuje protilátky, které napadají svou vlastní tkáň. U celiaků je tento "útok" vyvolán lepkem, bílkovin u, kterou nalezneme v pšenici, žitu a ječmenu. Tato nesnášenlivost lepku způsob uje z ánětlivé změny, které poškozují střeva. Pokud jsou stěny střev takto poškozeny, tělo nevst řebává z potravy všechny potřebné živiny. Pro lidi s diagnostikovanou celiakií může tento nedostatek živin způsobovat řadu symptomú. Symptomy jsou velice individuální, mohou zahrnovat symptomy s tře v ní, únavu, chudokrevnost, p růje m, abdominální discomfort, úbytek váhy a zvracení. Proto múže trvat delší dobu než se stanoví správná d iagnóza. Tato nemoc múže postihovat jak děti, tak dospělé. Záznamy ukazují, že prevalcnce celiaků je 1:200-300 v Čes ké republice. Nejvíce celiaků nalezneme v Evrop: a USA, v Africe a Asii se nemoc vyskytuje velice zř íd ka. Jedinou l' čbo u je celoživotní bezlepková dieta. V této práce jsem se pokusila zjistit, v jaké míře je nabízena bezlepková dieta v restauračn ích z ařízeni ch v Liber ckém kraji. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Co liac disease is an auto-immune disease, which means that the body produces antibodies that attack its own tissues. For people with coeliac disease this attack is triggered by gluten, a protein found in wheat, rye and barley. This gluten-intolerance causes an inflammatory response that damages the gut. When the gut lining is damaged, the body cannot absorb a11 the n cessary nutrients from food. Because of this lack of nutrients, people with undiagnosed coeliac disease can have a wide range of symptoms and can suffer from nu tritional deficiencies. The symptoms are v ry individual but can include stomach and bowel symptoms, tiredness, anaemia, diarrhoea, abdominal discomfort, weight loss and vomiting, so it can take some hrne before an accu rate diagnosis is sought. Both adults and children can have this disease. There is evidence to suggest that the p revalence of coeliac disease is 1 in 200-300 people in The Czech republic. The most people with this disease is found in Europe and USA, in Africa and A ia the disease occurs very far ly. The only treatment is to be on a gluten-free diet for alllife. In this thesis I tried to find out how much the restaurant facilities in Liberec region pay a ttention to a gluten-free diet. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)