Growth factors in cultivated meat production
Růstové faktory v produkci kultivovaného masa
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190118Identifiers
Study Information System: 252693
Collections
- Kvalifikační práce [20304]
Author
Advisor
Referee
Mašek, Jan
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biology
Department
Department of Cell Biology
Date of defense
3. 6. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
English
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
kultivované maso, fetální bovinní sérum, růstové faktory, rekombinantní produkce proteinů, optimalizace aktivity růstových faktorůKeywords (English)
cultivated meat, fetal bovine serum, growth factors, recombinant protein production, optimization of growth factor activityRychlý rozvoj celosvětové produkce masa přináší závažné environmentální a etické problémy, které vytvářejí tlak na nalezení alternativ s menšími negativními dopady. Jako možné řešení se jeví kultivované maso vyrobené ze zvířecích buněk in vitro. Běžné techniky kultivace buněk s využitím fetálního bovinního séra (FBS) však nejsou pro tento účel dostatečně škálovatelné. V této práci je zdůrazněna zásadní úloha růstových faktorů pro nahrazení FBS se zaměřením na shrnutí stávající literatury týkající se jejich významu a potenciálu pro ekonomicky životaschopné masové využití. Dále jsou analyzovány popsané nároky různých typů buněk významných pro produkci kultivovaného masa na růstové faktory, jakožto i potenciální metody optimalizace výrobních procesů, aktivity či stability nejdůležitějších identifikovaných růstových faktorů. Závěrem jsou stručně prozkoumány alternativní přístupy k použití růstových faktorů. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled o produkci a optimalizaci rekombinantních růstových faktorů v oblasti kultivovaného masa.
The rapid expansion of global meat production poses severe environmental and ethical challenges, necessitating alternatives with reduced impacts. Cultivated meat, produced from animal cells in vitro, emerges as a promising solution. However, common cell culturing techniques using fetal bovine serum (FBS) are not sufficiently scalable for this purpose. The critical role of growth factors in replacing FBS is emphasized, with a focus on summarizing existing literature regarding their importance and potential for economically viable mass adoption. The described growth factor requirements of various cultivated meat production relevant cell types, as well as the potential improvements to the production processes, activity, or stability of the most important growth factors identified, are analyzed. Finally, alternative approaches to the use of growth factors are briefly explored. This work should provide a comprehensive overview of recombinant growth factor production and optimization as it pertains to the area of cultivated meat.