Screening rizika a diagnostika podvýživy u pacientů s Huntingtonovou nemocí v klinické praxi nutričního terapeuta
Risk screening and diagnosis of malnutrition in patients with Huntington's disease in the clinical practice of a dietitian
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/192595Identifikátory
SIS: 261913
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Novák, František
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
11. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Huntingtonova nemoc, podvýživa, sarkopenie, dysfagie, nutriční screening, diagnostika podvýživy, nutriční terapeut, Malnutrition Universal Screening Tool, Global Leadership Initiative on Malnutrition, Subjective Global AssessmentKlíčová slova (anglicky)
Huntington's disease, malnutrition, sarcopenia, dysphagia, nutritional screening, diagnosis of malnutrition, dietitian, Malnutrition Universal Screening Tool, Global Leadership Initiative on Malnutrition, Subjective Global AssessmentÚvod: Huntingtonova nemoc (HN) je dědičné neuropsychiatrické onemocnění, které má fatální průběh. Projevuje se zejména hybnými symptomy a psychickými změnami. U HN, podobně jako u jiných neurologických onemocnění, často dochází z mnoha příčin k rozvoji poruch výživy. Cíle: Prvním cílem našeho výzkumu bylo provést nutriční screening a vyšetřit stav výživy u souboru pacientů s HN a zjistit v jakých parametrech se liší od zdravé populace. Druhým cílem bylo zhodnotit senzitivitu a specifitu screeningových nástrojů Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) a Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) v diagnostice podvýživy u pacientů s HN. Soubor a metodika: Soubor pacientů i kontrolní soubor tvořilo 30 osob, 15 žen a 15 mužů. Vyšetřovací protokol se skládal z nutričního screeningu, bioelektrické impedanční analýzy (BIA), vyšetření síly stisku s pomocí ručního dynamometru a 30 s testu vstávání ze židle. Stav výživy byl dále posouzen prostřednictvím diagnostických kritérií GLIM a dotazníku Subjective Global Assessment (SGA). Výsledky vyšetření BIA, síly stisku a 30 s testu vstávání ze židle byly statisticky porovnávány pomocí nepárových testů - Welchova t-testu nebo Mann- Whitneyho U testu. Pro výpočet míry senzitivity a specifity dotazníku MUST a GLIM kritérií byl dotazník SGA využit jako...
Introduction: Huntington's disease (HD) is an inherited neuropsychiatric disorder with a fatal course. It is manifested mainly by motor symptoms and psychological changes. HD, like other neurological diseases, often results in the development of nutritional disorders due to many causes. Aims: The first aim of our research was to perform nutritional screening and examinate the nutritional status of a cohort of patients with HD and to determine in which parameters they differ from the healthy population. The second objective was to evaluate the sensitivity and specificity of the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) and the Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) in diagnosing malnutrition in HD patients. Methods: The patient and control cohort both consisted of 30 subjects, 15 women and 15 men. The examination protocol consisted of nutritional screening, bioelectrical impedance analysis (BIA), grip strength testing using a handheld dynamometer, and 30 second chair-stand test. The nutritional status was further assessed using the GLIM diagnostic criteria and the Subjective Global Assessment (SGA) questionnaire. The results of the BIA, grip strength and 30 s chair- stand test were statistically compared using unpaired Welch's t-test or Mann-Whitney U test. The SGA questionnaire was...
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Klinická realita - nutriční screening a stav výživy.
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOMikhaylova, Olga (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2019)Datum obhajoby: 19. 6. 2019(v ČJ) Malnutrice je závažné onemocnění, které zvyšuje morbiditu i mortalitu pacientů. Je důležité, abychom včas zachytili pacienty v riziku malnutrice a mohli zahájit nutriční podporu. Nutriční screening má být srozumitelný, ... -
Poruchy výživy u pacientů s Huntingtonovou nemocí
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOProcházková, Tereza (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2022)Datum obhajoby: 10. 6. 2022OF THE BACHELOR THESIS This thesis deals with the issue of nutritional disorders in Huntington's disease. Huntington's disease is an incurable, neurodegenerative, autosomal dominant inherited disease. The prevalence of ... -
Nutriční stav u pacientů s akutní leukémií během onkologické léčby
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOKupilíková, Veronika (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2023)Datum obhajoby: 31. 8. 2023Acute leukemia is defined as a heterogeneous group of malignant hematopoietic stem cell disorders. The aim of this study was to investigate the extent to which nutritional disorders occur in patients with acute leukemia ...