dc.contributor.advisor | Klempíř, Jiří | |
dc.creator | Procházková, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2024-09-17T06:22:47Z | |
dc.date.available | 2024-09-17T06:22:47Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/192595 | |
dc.description.abstract | Introduction: Huntington's disease (HD) is an inherited neuropsychiatric disorder with a fatal course. It is manifested mainly by motor symptoms and psychological changes. HD, like other neurological diseases, often results in the development of nutritional disorders due to many causes. Aims: The first aim of our research was to perform nutritional screening and examinate the nutritional status of a cohort of patients with HD and to determine in which parameters they differ from the healthy population. The second objective was to evaluate the sensitivity and specificity of the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) and the Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) in diagnosing malnutrition in HD patients. Methods: The patient and control cohort both consisted of 30 subjects, 15 women and 15 men. The examination protocol consisted of nutritional screening, bioelectrical impedance analysis (BIA), grip strength testing using a handheld dynamometer, and 30 second chair-stand test. The nutritional status was further assessed using the GLIM diagnostic criteria and the Subjective Global Assessment (SGA) questionnaire. The results of the BIA, grip strength and 30 s chair- stand test were statistically compared using unpaired Welch's t-test or Mann-Whitney U test. The SGA questionnaire was... | en_US |
dc.description.abstract | Úvod: Huntingtonova nemoc (HN) je dědičné neuropsychiatrické onemocnění, které má fatální průběh. Projevuje se zejména hybnými symptomy a psychickými změnami. U HN, podobně jako u jiných neurologických onemocnění, často dochází z mnoha příčin k rozvoji poruch výživy. Cíle: Prvním cílem našeho výzkumu bylo provést nutriční screening a vyšetřit stav výživy u souboru pacientů s HN a zjistit v jakých parametrech se liší od zdravé populace. Druhým cílem bylo zhodnotit senzitivitu a specifitu screeningových nástrojů Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) a Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) v diagnostice podvýživy u pacientů s HN. Soubor a metodika: Soubor pacientů i kontrolní soubor tvořilo 30 osob, 15 žen a 15 mužů. Vyšetřovací protokol se skládal z nutričního screeningu, bioelektrické impedanční analýzy (BIA), vyšetření síly stisku s pomocí ručního dynamometru a 30 s testu vstávání ze židle. Stav výživy byl dále posouzen prostřednictvím diagnostických kritérií GLIM a dotazníku Subjective Global Assessment (SGA). Výsledky vyšetření BIA, síly stisku a 30 s testu vstávání ze židle byly statisticky porovnávány pomocí nepárových testů - Welchova t-testu nebo Mann- Whitneyho U testu. Pro výpočet míry senzitivity a specifity dotazníku MUST a GLIM kritérií byl dotazník SGA využit jako... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Huntingtonova nemoc | cs_CZ |
dc.subject | podvýživa | cs_CZ |
dc.subject | sarkopenie | cs_CZ |
dc.subject | dysfagie | cs_CZ |
dc.subject | nutriční screening | cs_CZ |
dc.subject | diagnostika podvýživy | cs_CZ |
dc.subject | nutriční terapeut | cs_CZ |
dc.subject | Malnutrition Universal Screening Tool | cs_CZ |
dc.subject | Global Leadership Initiative on Malnutrition | cs_CZ |
dc.subject | Subjective Global Assessment | cs_CZ |
dc.subject | Huntington's disease | en_US |
dc.subject | malnutrition | en_US |
dc.subject | sarcopenia | en_US |
dc.subject | dysphagia | en_US |
dc.subject | nutritional screening | en_US |
dc.subject | diagnosis of malnutrition | en_US |
dc.subject | dietitian | en_US |
dc.subject | Malnutrition Universal Screening Tool | en_US |
dc.subject | Global Leadership Initiative on Malnutrition | en_US |
dc.subject | Subjective Global Assessment | en_US |
dc.title | Screening rizika a diagnostika podvýživy u pacientů s Huntingtonovou nemocí v klinické praxi nutričního terapeuta | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-06-11 | |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.department | 3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 261913 | |
dc.title.translated | Risk screening and diagnosis of malnutrition in patients with Huntington's disease in the clinical practice of a dietitian | en_US |
dc.contributor.referee | Novák, František | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.degree.program | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.degree.program | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Child and Adult Nutrition | en_US |
uk.degree-program.cs | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Úvod: Huntingtonova nemoc (HN) je dědičné neuropsychiatrické onemocnění, které má fatální průběh. Projevuje se zejména hybnými symptomy a psychickými změnami. U HN, podobně jako u jiných neurologických onemocnění, často dochází z mnoha příčin k rozvoji poruch výživy. Cíle: Prvním cílem našeho výzkumu bylo provést nutriční screening a vyšetřit stav výživy u souboru pacientů s HN a zjistit v jakých parametrech se liší od zdravé populace. Druhým cílem bylo zhodnotit senzitivitu a specifitu screeningových nástrojů Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) a Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) v diagnostice podvýživy u pacientů s HN. Soubor a metodika: Soubor pacientů i kontrolní soubor tvořilo 30 osob, 15 žen a 15 mužů. Vyšetřovací protokol se skládal z nutričního screeningu, bioelektrické impedanční analýzy (BIA), vyšetření síly stisku s pomocí ručního dynamometru a 30 s testu vstávání ze židle. Stav výživy byl dále posouzen prostřednictvím diagnostických kritérií GLIM a dotazníku Subjective Global Assessment (SGA). Výsledky vyšetření BIA, síly stisku a 30 s testu vstávání ze židle byly statisticky porovnávány pomocí nepárových testů - Welchova t-testu nebo Mann- Whitneyho U testu. Pro výpočet míry senzitivity a specifity dotazníku MUST a GLIM kritérií byl dotazník SGA využit jako... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Introduction: Huntington's disease (HD) is an inherited neuropsychiatric disorder with a fatal course. It is manifested mainly by motor symptoms and psychological changes. HD, like other neurological diseases, often results in the development of nutritional disorders due to many causes. Aims: The first aim of our research was to perform nutritional screening and examinate the nutritional status of a cohort of patients with HD and to determine in which parameters they differ from the healthy population. The second objective was to evaluate the sensitivity and specificity of the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) and the Global Leadership Initiative on Malnutrion (GLIM) in diagnosing malnutrition in HD patients. Methods: The patient and control cohort both consisted of 30 subjects, 15 women and 15 men. The examination protocol consisted of nutritional screening, bioelectrical impedance analysis (BIA), grip strength testing using a handheld dynamometer, and 30 second chair-stand test. The nutritional status was further assessed using the GLIM diagnostic criteria and the Subjective Global Assessment (SGA) questionnaire. The results of the BIA, grip strength and 30 s chair- stand test were statistically compared using unpaired Welch's t-test or Mann-Whitney U test. The SGA questionnaire was... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |