Zobrazit minimální záznam

Determination of formate in selected beverages by the ion chromatography method
dc.contributor.advisorSobotníková, Jana
dc.creatorDoležalová, Klára
dc.date.accessioned2024-11-29T20:26:23Z
dc.date.available2024-11-29T20:26:23Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194048
dc.description.abstractTato bakalářská práce se týkala optimalizace složení mobilní fáze pro stanovení mravenčanů a octanů v různých destilátech pomocí iontové chromatografie. Cílem této práce bylo identifikovat a zkvantifikovat přítomné anionty, přičemž byla věnována zvýšená pozornost právě mravenčanům a octanům. Pro vyhodnocení obsahu mravenčanů a octanů byla zvolena metoda externí kalibrace, konkrétně metoda kalibrační přímky. Tento typ způsobil velmi precizní a pravdivé stanovení koncentrace sledovaných aniontů. Dále byly v rámci validace analytické metody určeny hodnoty meze detekce (LOD) a meze stanovitelnosti (LOQ) pro mravenčany a octany. Preciznost metody byla hodnocena opakovatelností měření, kdy byla prokázána stabilní hodnota při několikanásobných analýzách. Pravdivost metody byla vyjádřena výtěžnost. Pro tento výzkum byl využit iontový chromatograf od firmy Metrohm, který mi poskytl spolehlivé a přesné výsledky. Optimalizace mobilní fáze vedla k vylepšení separace a detekce sledovaných aniontů, což umožnilo detailní analýzu složení studovaných destilátů. Klíčová slova: iontová chromatografie, destiláty, mravenčany, octany, optimalizace, identifikace, mez detekce, mez stanovitelnostics_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis concerned the optimization of the mobile phase composition for the determination of formate and acetate in various distillates by ion chromatography. The aim of this work was to identify and quantify the anions present, with particular attention paid to formate and acetate. An external calibration method, namely the calibration line method, was chosen to evaluate the formate and acetate content. This type caused a very precise and true determination of the concentration of the anions of interest. Furthermore, the limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) values for formate and acetate were determined as part of the validation of the analytical method. The precision of the method was evaluated by the repeatability of the measurements, where a stable value was demonstrated over multiple analyses. The trueness of the method was expressed as recovery. An ion chromatograph from Metrohm was used for this research and provided reliable and accurate results. Optimization of the mobile phase led to improved separation and detection Keywords: ion chromatography, distillates, formate, acetate, optimization, limit of detection, limit of quantification, identificationen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjection chromatographyen_US
dc.subjectdistillatesen_US
dc.subjectformateen_US
dc.subjectacetateen_US
dc.subjectoptimizationen_US
dc.subjectidentificationen_US
dc.subjectlimit of detectionen_US
dc.subjectlimin of quantificationen_US
dc.subjectiontová chromatografiecs_CZ
dc.subjectdestilátycs_CZ
dc.subjectmravenčanycs_CZ
dc.subjectacetátycs_CZ
dc.subjectoptimalizacecs_CZ
dc.subjectidentifikacecs_CZ
dc.subjectmez detekcecs_CZ
dc.subjectmez stanovitelnostics_CZ
dc.titleStanovení mravenčanů ve vybraných nápojích metodou iontové chromatografiecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-05
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId264617
dc.title.translatedDetermination of formate in selected beverages by the ion chromatography methoden_US
dc.contributor.refereeCoufal, Pavel
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se týkala optimalizace složení mobilní fáze pro stanovení mravenčanů a octanů v různých destilátech pomocí iontové chromatografie. Cílem této práce bylo identifikovat a zkvantifikovat přítomné anionty, přičemž byla věnována zvýšená pozornost právě mravenčanům a octanům. Pro vyhodnocení obsahu mravenčanů a octanů byla zvolena metoda externí kalibrace, konkrétně metoda kalibrační přímky. Tento typ způsobil velmi precizní a pravdivé stanovení koncentrace sledovaných aniontů. Dále byly v rámci validace analytické metody určeny hodnoty meze detekce (LOD) a meze stanovitelnosti (LOQ) pro mravenčany a octany. Preciznost metody byla hodnocena opakovatelností měření, kdy byla prokázána stabilní hodnota při několikanásobných analýzách. Pravdivost metody byla vyjádřena výtěžnost. Pro tento výzkum byl využit iontový chromatograf od firmy Metrohm, který mi poskytl spolehlivé a přesné výsledky. Optimalizace mobilní fáze vedla k vylepšení separace a detekce sledovaných aniontů, což umožnilo detailní analýzu složení studovaných destilátů. Klíčová slova: iontová chromatografie, destiláty, mravenčany, octany, optimalizace, identifikace, mez detekce, mez stanovitelnostics_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis concerned the optimization of the mobile phase composition for the determination of formate and acetate in various distillates by ion chromatography. The aim of this work was to identify and quantify the anions present, with particular attention paid to formate and acetate. An external calibration method, namely the calibration line method, was chosen to evaluate the formate and acetate content. This type caused a very precise and true determination of the concentration of the anions of interest. Furthermore, the limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) values for formate and acetate were determined as part of the validation of the analytical method. The precision of the method was evaluated by the repeatability of the measurements, where a stable value was demonstrated over multiple analyses. The trueness of the method was expressed as recovery. An ion chromatograph from Metrohm was used for this research and provided reliable and accurate results. Optimization of the mobile phase led to improved separation and detection Keywords: ion chromatography, distillates, formate, acetate, optimization, limit of detection, limit of quantification, identificationen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV