Zobrazit minimální záznam

Study of chicken antibody formulations for therapeutic use
dc.contributor.advisorHodek, Petr
dc.creatorNovotná, Natalie
dc.date.accessioned2024-11-28T19:28:43Z
dc.date.available2024-11-28T19:28:43Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194114
dc.description.abstractProtilátky izolované z vaječných žloutků slepic představují vhodný nástroj použitelný v prevenci proti bakteriálním, virovým či parazitickým onemocněním jak ve veterinární, tak i humánní medicíně. Další použití mají tyto protilátky v terapii např. při léčbě zánětlivých onemocnění střev a žaludečních vředů nebo jako antidota proti bakteriálním či hadím toxinům. Při jejich používání jako léčebně-preventivního přípravku je nutné navrhnout vhodnou formu pro skladování a následnou aplikaci. V bakalářské práci byly připraveny protilátky z vaječných žloutků imunizovaných a kontrolních slepic a byly porovnávány tři postupy jejich sušení provedené lyofilizací, metodou "spray drying" a volným sušením při laboratorních podmínkách. Nejprve byly sledovány některé fyzikálně-chemické vlastnosti vzorků usušených protilátek kontrolních slepic, jako je rozpustnost a hygroskopicita. Bylo zjištěno, že usušené protilátky nejsou hygroskopické a jsou poměrně dobře rozpustné, nejpomaleji se rozpouštěly protilátky volně sušené ve formě vláken. Z porovnání UV-spekter roztoků připravených z usušených protilátek vyplynulo, že u těchto preparátů nedošlo k denaturaci protilátek na rozdíl od roztoku protilátek ohřátých při 80 řC po dobu 2 minut. Následně byla metodou ELISA ověřena reaktivita usušených specifických protilátek...cs_CZ
dc.description.abstractAntibodies isolated from egg yolks of hens represent a useful tool for the prevention of bacterial, viral or parasitic diseases in both veterinary and human medicine. Other uses of these antibodies are in therapy, e.g. in the treatment of inflammatory bowel diseases and gastric ulcers or as antidotes against bacterial or snake toxins. When using them as a therapeutic and preventive preparation, it is necessary to design a suitable form for storage and subsequent application. In the bachelor thesis, antibodies were prepared from egg yolks of immunized and control hens and three methods of their drying carried out by freeze drying, spray drying and free drying under laboratory conditions were compared. Firstly, some physicochemical properties of the dried antibody samples from control hens were monitored, such as solubility and hygroscopicity. It was found that the dried antibodies were not hygroscopic and were relatively soluble, while the free-dried antibodies in fibre form were the slowest to dissolve. Comparison of the UV spectra of solutions prepared from dried antibodies showed that these preparations did not denature the antibodies, unlike the solution of antibodies heated at 80 řC for 2 minutes. Subsequently, the reactivity of the dried specific antibodies prepared against BSA was verified...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectELISAen_US
dc.subjectIgY dryingen_US
dc.subjectdenaturationen_US
dc.subjectELISAcs_CZ
dc.subjectsušení IgYcs_CZ
dc.subjectdenaturacecs_CZ
dc.titleVýzkum formulace slepičích protilátek pro terapeutické aplikacecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-09
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId265791
dc.title.translatedStudy of chicken antibody formulations for therapeutic useen_US
dc.contributor.refereeKubíčková, Božena
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMedicinal Chemistryen_US
thesis.degree.disciplineMedicinální chemiecs_CZ
thesis.degree.programMedicinal Chemistryen_US
thesis.degree.programMedicinální chemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMedicinální chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enMedicinal Chemistryen_US
uk.degree-program.csMedicinální chemiecs_CZ
uk.degree-program.enMedicinal Chemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csProtilátky izolované z vaječných žloutků slepic představují vhodný nástroj použitelný v prevenci proti bakteriálním, virovým či parazitickým onemocněním jak ve veterinární, tak i humánní medicíně. Další použití mají tyto protilátky v terapii např. při léčbě zánětlivých onemocnění střev a žaludečních vředů nebo jako antidota proti bakteriálním či hadím toxinům. Při jejich používání jako léčebně-preventivního přípravku je nutné navrhnout vhodnou formu pro skladování a následnou aplikaci. V bakalářské práci byly připraveny protilátky z vaječných žloutků imunizovaných a kontrolních slepic a byly porovnávány tři postupy jejich sušení provedené lyofilizací, metodou "spray drying" a volným sušením při laboratorních podmínkách. Nejprve byly sledovány některé fyzikálně-chemické vlastnosti vzorků usušených protilátek kontrolních slepic, jako je rozpustnost a hygroskopicita. Bylo zjištěno, že usušené protilátky nejsou hygroskopické a jsou poměrně dobře rozpustné, nejpomaleji se rozpouštěly protilátky volně sušené ve formě vláken. Z porovnání UV-spekter roztoků připravených z usušených protilátek vyplynulo, že u těchto preparátů nedošlo k denaturaci protilátek na rozdíl od roztoku protilátek ohřátých při 80 řC po dobu 2 minut. Následně byla metodou ELISA ověřena reaktivita usušených specifických protilátek...cs_CZ
uk.abstract.enAntibodies isolated from egg yolks of hens represent a useful tool for the prevention of bacterial, viral or parasitic diseases in both veterinary and human medicine. Other uses of these antibodies are in therapy, e.g. in the treatment of inflammatory bowel diseases and gastric ulcers or as antidotes against bacterial or snake toxins. When using them as a therapeutic and preventive preparation, it is necessary to design a suitable form for storage and subsequent application. In the bachelor thesis, antibodies were prepared from egg yolks of immunized and control hens and three methods of their drying carried out by freeze drying, spray drying and free drying under laboratory conditions were compared. Firstly, some physicochemical properties of the dried antibody samples from control hens were monitored, such as solubility and hygroscopicity. It was found that the dried antibodies were not hygroscopic and were relatively soluble, while the free-dried antibodies in fibre form were the slowest to dissolve. Comparison of the UV spectra of solutions prepared from dried antibodies showed that these preparations did not denature the antibodies, unlike the solution of antibodies heated at 80 řC for 2 minutes. Subsequently, the reactivity of the dried specific antibodies prepared against BSA was verified...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV