Potravinová tabu v těhotenství: Adaptivní funkce a zdravotní důsledky
Food taboos in pregnancy: Adaptive function and health consequences
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194242Identifikátory
SIS: 267756
Kolekce
- Kvalifikační práce [20089]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Havlíček, Jan
Oponent práce
Šolc, Roman
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra zoologie
Datum obhajoby
10. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Kulturní potravinová tabu mohou významně ovlivnit stravovací návyky a zdraví těhotných žen. Přestože některé studie naznačují, že potravinová tabu mohou mít adaptivní funkci, výsledky většiny výzkumů ukazují, že jejich dodržování má většinou negativní dopad na zdraví matky a plodu. Výzkum rovněž ukazuje, že v některých případech kulturní tabu cílí na stejné potraviny jako averze. Závěry studií testující souvislost mezi averzemi a tabu naznačují, že by mohlo jít o dva ochranné mechanismy, které fungují nezávisle na sobě, avšak navzájem se doplňují. Budoucí studie by měly mít širší geografický rozsah a interdisciplinární přístup, aby lépe porozuměly komplexním vztahům mezi fyziologicky a kulturně podmíněnými jevy během těhotenství. Zlepšení povědomí o výživě a respektování kulturních tradic může přispět k lepšímu zdraví matek a jejich dětí. Klíčová slova: výživa v těhotenství, potravinová tabu v těhotenství, kulturní mýty, adaptivní funkce, averze, nevolnost a zvracení, protektivní mechanismus
Cultural food taboos can significantly influence dietary habits and the health of pregnant women. While some studies suggest that food taboos may have adaptive functions, the majority of research indicates that adherence to these taboos generally has a negative impact on maternal and fetal health. Research also shows that, in some cases, cultural taboos target the same foods as aversions. Findings from studies exploring the relationship between aversions and taboos suggest that these may represent two protective mechanisms that operate independently but complement each other. Future studies should encompass a broader geographical scope and interdisciplinary approach to better understand the complex relationships between physiological and culturally conditioned phenomena during pregnancy. Improving awareness of nutrition and respecting cultural traditions may contribute to better health outcomes for mothers and their children. Keywords: nutrition in pregnancy, food taboos during pregnancy, cultural myths, adaptive functions, aversions, nausea and vomiting, protective mechanisms