Zobrazit minimální záznam

Food taboos in pregnancy: Adaptive function and health consequences
dc.contributor.advisorRoberts, Kateřina
dc.creatorSochová, Michaela
dc.date.accessioned2024-10-04T07:47:31Z
dc.date.available2024-10-04T07:47:31Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194242
dc.description.abstractCultural food taboos can significantly influence dietary habits and the health of pregnant women. While some studies suggest that food taboos may have adaptive functions, the majority of research indicates that adherence to these taboos generally has a negative impact on maternal and fetal health. Research also shows that, in some cases, cultural taboos target the same foods as aversions. Findings from studies exploring the relationship between aversions and taboos suggest that these may represent two protective mechanisms that operate independently but complement each other. Future studies should encompass a broader geographical scope and interdisciplinary approach to better understand the complex relationships between physiological and culturally conditioned phenomena during pregnancy. Improving awareness of nutrition and respecting cultural traditions may contribute to better health outcomes for mothers and their children. Keywords: nutrition in pregnancy, food taboos during pregnancy, cultural myths, adaptive functions, aversions, nausea and vomiting, protective mechanismsen_US
dc.description.abstractKulturní potravinová tabu mohou významně ovlivnit stravovací návyky a zdraví těhotných žen. Přestože některé studie naznačují, že potravinová tabu mohou mít adaptivní funkci, výsledky většiny výzkumů ukazují, že jejich dodržování má většinou negativní dopad na zdraví matky a plodu. Výzkum rovněž ukazuje, že v některých případech kulturní tabu cílí na stejné potraviny jako averze. Závěry studií testující souvislost mezi averzemi a tabu naznačují, že by mohlo jít o dva ochranné mechanismy, které fungují nezávisle na sobě, avšak navzájem se doplňují. Budoucí studie by měly mít širší geografický rozsah a interdisciplinární přístup, aby lépe porozuměly komplexním vztahům mezi fyziologicky a kulturně podmíněnými jevy během těhotenství. Zlepšení povědomí o výživě a respektování kulturních tradic může přispět k lepšímu zdraví matek a jejich dětí. Klíčová slova: výživa v těhotenství, potravinová tabu v těhotenství, kulturní mýty, adaptivní funkce, averze, nevolnost a zvracení, protektivní mechanismuscs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titlePotravinová tabu v těhotenství: Adaptivní funkce a zdravotní důsledkycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-10
dc.description.departmentDepartment of Zoologyen_US
dc.description.departmentKatedra zoologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId267756
dc.title.translatedFood taboos in pregnancy: Adaptive function and health consequencesen_US
dc.contributor.refereeŠolc, Roman
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra zoologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Zoologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csKulturní potravinová tabu mohou významně ovlivnit stravovací návyky a zdraví těhotných žen. Přestože některé studie naznačují, že potravinová tabu mohou mít adaptivní funkci, výsledky většiny výzkumů ukazují, že jejich dodržování má většinou negativní dopad na zdraví matky a plodu. Výzkum rovněž ukazuje, že v některých případech kulturní tabu cílí na stejné potraviny jako averze. Závěry studií testující souvislost mezi averzemi a tabu naznačují, že by mohlo jít o dva ochranné mechanismy, které fungují nezávisle na sobě, avšak navzájem se doplňují. Budoucí studie by měly mít širší geografický rozsah a interdisciplinární přístup, aby lépe porozuměly komplexním vztahům mezi fyziologicky a kulturně podmíněnými jevy během těhotenství. Zlepšení povědomí o výživě a respektování kulturních tradic může přispět k lepšímu zdraví matek a jejich dětí. Klíčová slova: výživa v těhotenství, potravinová tabu v těhotenství, kulturní mýty, adaptivní funkce, averze, nevolnost a zvracení, protektivní mechanismuscs_CZ
uk.abstract.enCultural food taboos can significantly influence dietary habits and the health of pregnant women. While some studies suggest that food taboos may have adaptive functions, the majority of research indicates that adherence to these taboos generally has a negative impact on maternal and fetal health. Research also shows that, in some cases, cultural taboos target the same foods as aversions. Findings from studies exploring the relationship between aversions and taboos suggest that these may represent two protective mechanisms that operate independently but complement each other. Future studies should encompass a broader geographical scope and interdisciplinary approach to better understand the complex relationships between physiological and culturally conditioned phenomena during pregnancy. Improving awareness of nutrition and respecting cultural traditions may contribute to better health outcomes for mothers and their children. Keywords: nutrition in pregnancy, food taboos during pregnancy, cultural myths, adaptive functions, aversions, nausea and vomiting, protective mechanismsen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra zoologiecs_CZ
thesis.grade.code3
dc.contributor.consultantHavlíček, Jan
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV