Charakterizace fermentovaných kopřiv v závislosti na roční době
Characterisation of fermented nettles depending on the season
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194253Identifiers
Study Information System: 251331
Collections
- Kvalifikační práce [20091]
Author
Advisor
Consultant
Bělonožníková, Kateřina
Referee
Indra, Radek
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
10. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
kopřivová jícha, biostimulanty, proteasy, fosfatasy, β-glukosidasaKeywords (English)
nettle slurry, biostimulants, protease, phosphatase, β-glucosidaseFermentované kopřivy (jícha) jsou pro rostliny bohatou směsí živin, esenciálních prvků a mikroorganismů, které se tradičně využívají pro zvýšení růstu, odolnosti a výnosu zahradních plodin. Tato práce se zaměřuje na biochemickou charakterizaci jíchy v závislosti na ročním období sběru kopřiv. Pro možné porovnání byly všechny výsledky vztažené na množství lyofilizované jíchy. Zatímco množství proteinů se mezi jarní, letní a podzimní jíchou nelišilo, množství neutrálních sacharidů bylo vyšší v podzimní jíše. Naopak jarní jícha vynikala vyšším obsahem fenolických látek a vyšší antioxidační kapacitou, která může se zvýšenou obranyschopností rostlin souviset. Následně byla provedena optimalizace stanovení a porovnání aktivit vybraných hydrolytických enzymů, konkrétně proteas, fosfatas a β-glukosidas, které pak v půdě souvisejí s degradací a poskytováním živin rostlinám. Výsledky nenaznačily rozdíly v enzymové aktivitě v závislosti na roční době sběru kopřiv a zdůraznily význam fermentujících mikroorganismů jako zdroje těchto enzymů. Nakonec byla provedena detekce proteolytické aktivity, což ukázalo rozmanitost i rozdílnou stabilitu proteas kopřivové jíchy v závislosti na způsobu jejího uchovávání. Studie přispívá k hlubšímu pochopení biostimulačních vlastností fermentovaných kopřiv a jejich...
Fermented nettles are a rich blend of nutrients, essential elements and microorganisms that have traditionally been used to increase the growth, resistance and yield of garden crops. The present study focuses on the biochemical characterization of fermented nettles in relation to the season of nettle harvesting. For possible comparison, all results were related to the amount of freeze-dried fermented nettles. While the amount of protein did not differ between spring, summer and autumn fermented nettles, the amount of neutral carbohydrates was higher in autumn fermented nettles. On the other hand, spring fermented nettles were distinguished by a higher phenolic content and a higher antioxidant capacity, which may be related to increased plant defences. Subsequently, optimization of the determination and comparison of the activities of selected hydrolytic enzymes, namely proteases, phosphatases and β-glucosides, which in turn are related to the degradation and provision of nutrients to plants in the soil, was carried out. The results indicated no differences in enzyme activity depending on the time of year of nettle harvest and highlighted the importance of fermenting microorganisms as a source of these enzymes. Finally, the detection of proteolytic activity was carried out, which showed the...