The relationship between dietary patterns and depressive symptoms in older adults
Vztah mezi stravovacími vzorci a depresivními symptomy u starších dospělých
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194849Identifikátory
SIS: 254991
Kolekce
- Kvalifikační práce [20091]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hubáček, Jaroslav
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Sociální epidemiologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje
Datum obhajoby
18. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Vztah mezi stravovacími vzorci a depresivními symptomy u starších dospělých Abstrakt Úvod: Deprese pozdního věku je častá duševní porucha u osob starších 65 let a nabývá na důležitosti v důsledku progresivního stárnutí populace celosvětově. Je to multietiologické onemocnění, které může být více modifikované environmentálními faktory, včetně výživy, než deprese v nižším věku. Cíle: Cílem této diplomové práce bylo sumarizovat široké spektrum rizikových faktorů deprese pozdního věku, představit předpokládané mechanismy efektu zdravého stravování na depresi pozdního věku a longitudinálně posoudit vztah mezi depresivními symptomy a adherencí ke zdravému výživovému vzorci. Metody: V této práci byla použita longitudinální data od 4117 českých participantů studie Health, Alcohol and Psychosocial factors In Eastern Europe. Depresivní symptomy byly měřeny pomocí CES-D škály v šesti časových bodech, nutriční data pochází z frekvenčního dotazníku sbíraného na počátku studie. Metoda modelování růstových křivek byla použita pro hlavní analýzu a následně pro analýzu stratifikovanou podle pohlaví. Výsledky: Výsledky ukázaly inverzní asociaci mezi intenzitou depresivních symptomů a adherencí ke zdravému výživovému vzorci. CES-D skóre bylo nižší na počátku studie a ve všech následujících vlnách u respondentů s vysokým HDI....
The relationship between dietary patterns and depressive symptoms in older adults Abstract Background: Late-life depression is a prevalent mental illness that occurs among adults aged 65 years and older that is becoming more significant with the on-going aging of population worldwide. It is a multietiological disease that appears to be more likely to be modified by lifestyle factors, including nutrition, than depression in younger age. Aims: The aim of this diploma thesis was to summarize a wide array of risk factors for late- life depression, introduce the proposed pathways for the effect of a healthy diet on late-life depression, and longitudinally assess the relationship between depressive symptoms and adherence to a healthy dietary pattern. Methods: Longitudinal data from 4117 Czech participants of the Health, Alcohol and Psychosocial factors In Eastern Europe study were used. Data on depressive symptoms were collected using the CES-D scale at six time points, nutritional data come from a food frequency questionnaire collected at baseline. Growth curve modelling was used for the main analysis, and subsequently for a sex-stratified analysis. Results: The results showed an inverse association between the intensity of depressive symptoms and adherence to a healthy diet. CES-D score was lower at baseline...