Stanovení enantiomerů aminokyselin metodou HPLC
Determination of enantiomers of amino acids by HPLC
bakalářská práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/26688/thumbnail.png?sequence=6&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/26688Identifikátory
SIS: 76837
Kolekce
- Kvalifikační práce [20202]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Janečková, Lucie
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Chemie životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Katedra fyzikální a makromol. chemie
Datum obhajoby
17. 6. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
aminokyseliny, HPLC, chiralita, chirální separace, alaninKlíčová slova (anglicky)
amino acids, HPLC, chirality, chiral separation, alanineAbstakt Bakalářská práce se zabývá stanovením enantiomerů aminokyselin, v praktické části konkrétně alaninu, pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie za využití chirálních stacionárních fází na bázi teikoplaninu. Rešeršní část je zaměřena na shrnutí základní problematiky chirality a chirálních aminokyselin v potravinách, na charakteristiku vysokoúčinné kapalinové chromatografie, jako jedné z nejvhodnějších metod k enantioseparaci aminokyselin, a popis metod derivatizace, jež se využívají ke zvýšení citlivosti stanovení enantiomerů aminokyselin. Experimentální část se pak zabývá separací jednotlivých enantiomerních forem alaninu, volbou vhodného separačního systému pro tuto separaci a stanovením D- a L- alaninu v ovocném džusu.
This Bachelor's thesis deals with determination of amino acids enantiomers, namely alanine in the experimental part, by high performance liquid chromatography using chiral stationary phases based on teicoplanin. The theoretical part is focused on summarizing the fundamental issue of chirality and chiral amino acids in foods, the characteristics of high-performance liquid chromatography, as one of the most appropriate methods to enantioseparation amino acids, and description of the methods of derivatization, which are used in determination of enantiomers of amino acids. The experimental part deals with the separation of alanine enantiomers, with the choice of the best separation system for the separation and determination of D-and L-alanine in fruit juice.