Zobrazit minimální záznam

The biochemical parameters of wine and their changes during ageing
dc.contributor.advisorHudeček, Jiří
dc.creatorVacková, Tereza
dc.date.accessioned2020-07-07T16:42:34Z
dc.date.available2020-07-07T16:42:34Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/38148
dc.description.abstract2. Abstrakt Jednotlivé odrůdy bílých i červených vín se liší různým chemickým složením. Stejné značky vína stejného ročníku se mezi sebou mohou lišit i visuálně, například barvou. Tyto rozdíly mohou být dány také odlišným zastoupením jednotlivých složek ve víně, přitom i "stejná" vína, ale mohou být ve skutečnosti poněkud odlišné směsi vín různých odrůd. Použitím sady činidel (Malá vinařská laboratoř, Vinařské závody Velké Bílovice) a dalšími metodami byly stanoveny základní parametry ve dvou vzorcích bílého vína shodně označeného, ale s odlišným vzhledem a z jiných šarží. Pro srovnání byl stejně zkoumán i jeden vzorek červeného vína. Byly sledovány změny těchto charakteristik během stárnutí vína, tedy od otevření lahve po dobu čtrnácti dnů (při uložení v chladu) a při krátkodobém vystavení vyšší teplotě. Naše laboratorní výsledky byly doplněny ještě podrobnějšími údaji o zastoupení jednotlivých antioxidantů a fenolických látek, získanými na specializovaném pracovišti Mendelovy zemědělské univerzity v Brně.cs_CZ
dc.description.abstract3. Abstract Wines marketed under the same brandname and designation may differ in color and other characteristic, as they may come from different batches. These differences may reflect different concentrations of individual components in wine, reflecting, for example, different compositions of individual cupages. We used the reagent set "Malá vinařská laboratoř" (supplied by the BS Vinařské závody, Velké Bílovice, ČR) to determine principal parameters of two samples of a white wine with the same brandname, differing in color. For comparison, one sample of red wine was studied with the same methods. After opening the wine, we followed the changes of selected parameters during ageing, for 14 days (keeping the wine in a cold place), and also in a short-term experiment under elevated temperature. Our laboratory data were complemented by a more detailed analysis of phenolics and other antioxidants, performed in a specialised laboratory (Mendel Agricultural University, Brno, ČR).en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectalkoholové kvašenícs_CZ
dc.subjectchemické složení hroznůcs_CZ
dc.subjectjablečno-mléčná fermentacecs_CZ
dc.subjectoxidacecs_CZ
dc.subjectstárnutí vínacs_CZ
dc.subjectfermentationen_US
dc.subjectchemical content of grapesen_US
dc.subjectmalo-lactic fermentationen_US
dc.subjectoxidationen_US
dc.subjectwine ageingen_US
dc.titleBiochemické parametry vína a jejich změny během stárnutícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-15
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId94326
dc.title.translatedThe biochemical parameters of wine and their changes during ageingen_US
dc.contributor.refereeHodek, Petr
dc.identifier.aleph001369821
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs2. Abstrakt Jednotlivé odrůdy bílých i červených vín se liší různým chemickým složením. Stejné značky vína stejného ročníku se mezi sebou mohou lišit i visuálně, například barvou. Tyto rozdíly mohou být dány také odlišným zastoupením jednotlivých složek ve víně, přitom i "stejná" vína, ale mohou být ve skutečnosti poněkud odlišné směsi vín různých odrůd. Použitím sady činidel (Malá vinařská laboratoř, Vinařské závody Velké Bílovice) a dalšími metodami byly stanoveny základní parametry ve dvou vzorcích bílého vína shodně označeného, ale s odlišným vzhledem a z jiných šarží. Pro srovnání byl stejně zkoumán i jeden vzorek červeného vína. Byly sledovány změny těchto charakteristik během stárnutí vína, tedy od otevření lahve po dobu čtrnácti dnů (při uložení v chladu) a při krátkodobém vystavení vyšší teplotě. Naše laboratorní výsledky byly doplněny ještě podrobnějšími údaji o zastoupení jednotlivých antioxidantů a fenolických látek, získanými na specializovaném pracovišti Mendelovy zemědělské univerzity v Brně.cs_CZ
uk.abstract.en3. Abstract Wines marketed under the same brandname and designation may differ in color and other characteristic, as they may come from different batches. These differences may reflect different concentrations of individual components in wine, reflecting, for example, different compositions of individual cupages. We used the reagent set "Malá vinařská laboratoř" (supplied by the BS Vinařské závody, Velké Bílovice, ČR) to determine principal parameters of two samples of a white wine with the same brandname, differing in color. For comparison, one sample of red wine was studied with the same methods. After opening the wine, we followed the changes of selected parameters during ageing, for 14 days (keeping the wine in a cold place), and also in a short-term experiment under elevated temperature. Our laboratory data were complemented by a more detailed analysis of phenolics and other antioxidants, performed in a specialised laboratory (Mendel Agricultural University, Brno, ČR).en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990013698210106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV