Optimalizace podmínek derivatizace vybraných aminokyselin pomocí FMOC-Cl
Optimization of derivatization conditions of selected amino acids with FMOC-Cl
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/40073Identifiers
Study Information System: 113726
Collections
- Kvalifikační práce [20091]
Author
Advisor
Referee
Adamusová, Hana
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Chemistry in Natural Sciences
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
19. 6. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Chirální HPLC metoda (mobilní fáze methanol/0,5% triethylamoniumoctanový pufr, pH 6,0 40/60 (v/v), teikoplaninová chirální stacionární fáze, fluorescenční detekce - ex 254 nm, em 314 nm) byla použita pro sledování výtěžnosti derivatizační reakce pro D/L-alanin, D/L- valin, D/L-leucin a D/L-isoleucin. Pro derivatizaci byl použit 9-fluorenylmethylchlormravenčan (FMOC-Cl). Byl sledován vliv pH 0,2 M vodného roztoku NaHCO3 (8,0 - 9,5) a teploty derivatizace (22, 40 a 60 řC) na výtěžnost derivatizace, která byla sledována velikostí plochy píku D-enantiomeru jednotlivých aminokyselin. Bylo zjištěno, že optimální hodnota pH je 8,5 a teplota 40 řC. Vypracovaná metoda byla aplikována na reálný vzorek, výživový doplněk BCAA Extreme Pure obsahující L-isoleucin, L-leucin a L-valin. Bylo zjištěno, že preparát neobsahuje žádný balastní D-enantiomer. Klíčová slova: chirální HPLC, teikoplanin, aminokyseliny, derivatizace, 9-fluorenyl- methylchlormravenčan (FMOC-Cl).
Chiral HPLC method (mobile phase methanol/0.5% triethylammonium acetate buffer, pH 6.0 40/60 (v/v), teicoplanin based chiral stationary phase, fluorescence detection - - ex 254 nm, em 314 nm) was used for studying a recovery of derivatization procedure for D/L-alanin, D/L-valin, D/L-leucin and D/L-isoleucin. 9-Fluorenylmethyl chloroformate (FMOC-Cl) was used as a derivatization agent. The influence of derivatization temperature (22, 40 and 60 řC) and pH value of 0.2 M NaHCO3 (8.5 - 9.5) on derivatization recovery was monitored in terms of D-enantiomer peak areas for the individual amino acid. The optimal derivatization conditions were found to be pH 8.5 and temperature 40 řC. The developed method was applied to analysis of the real sample, food supplement BCCA Extreme Pure, containing L-isoleucin, L-leucin and L-valin. The sample was D-enantiomers free. Key words: chiral HPLC, teicoplanin, amino acids, derivatization, 9-fluorenylmethyl chloroformate (FMOC-Cl).