Zobrazit minimální záznam

Small signaling molecules in yeast
dc.contributor.advisorVáchová, Libuše
dc.creatorPutalová, Tereza
dc.date.accessioned2017-05-07T05:01:40Z
dc.date.available2017-05-07T05:01:40Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/42284
dc.description.abstractKvasinky vylučují do prostředí metabolity, z nichž některé mohou mít signální funkci. Mezi malé signální molekuly patří kromě jiných molekul amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2. Tyto látky mohou vznikat jako odpadní produkty metabolismu, např. některé alkoholy při katabolismu aminokyselin. Po vyloučení ovlivňují další/okolní buňky vazbou na receptory nebo působí na svůj cíl přímo v buňce a nebo mohou vytvářet koncentrační gradient případně gradient pH. Nové poznatky ukazují, že pomocí amoniaku se mohou kvasinky dorozumívat a diferenciovat v rámci kolonií. Farnesol, tyrosol a další molekuly používají kvasinky ke quorum sensing. Kvasinky rovněž sekretují vonné estery a mastné kyseliny. Vysoké koncentrace CO2 spouštějí přepnutí z kvasinkových buněk na hyfální formu. Tato práce shrnuje dosavadní informace o vzniku a působení vybraných molekul (amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2) v signalizaci kvasinek Saccharomyces cerevisiae a Candida albicans.cs_CZ
dc.description.abstractYeasts excrete metabolitesinto the environment some of which may have a signal function. The small signalling molecules include ammonia, alcohols, esters, acids and CO2 beside other molecules. These substances may be formed as waste products of metabolism, such as some alcohols in the catabolism of amino acids. After exclusion they influence other / surrounding cells by binding to receptors or they affect their target in the cell or may form a concentration gradient or a pH gradient. New findings show that using ammonia yeasts can communicate and may diversify within colonies. Farnesol, tyrosol and other molecules use the yeasts to quorum sensing. Yeasts also secrete aromatic esters and fatty acids. High concentrations of CO2 trigger switch from yeasts to hypha. This paper summarizes existing information on the occurrence and impact of selected molecules (ammonia, alcohols, esters, acids and CO2) signaling in the yeast Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectSaccharomyces cerevisiaecs_CZ
dc.subjectCandida albicanscs_CZ
dc.subjectsignalizacecs_CZ
dc.subjectamoniakcs_CZ
dc.subjectqourum sensingcs_CZ
dc.subjectCO2cs_CZ
dc.subjectSaccharomyces cerevisiaeen_US
dc.subjectCandida albicansen_US
dc.subjectsignalingen_US
dc.subjectammoniaen_US
dc.subjectqourum sensingen_US
dc.subjectCO2en_US
dc.titleMalé signální molekuly u kvasinekcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-05
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId118139
dc.title.translatedSmall signaling molecules in yeasten_US
dc.contributor.refereeHorníková, Lenka
dc.identifier.aleph001480147
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csKvasinky vylučují do prostředí metabolity, z nichž některé mohou mít signální funkci. Mezi malé signální molekuly patří kromě jiných molekul amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2. Tyto látky mohou vznikat jako odpadní produkty metabolismu, např. některé alkoholy při katabolismu aminokyselin. Po vyloučení ovlivňují další/okolní buňky vazbou na receptory nebo působí na svůj cíl přímo v buňce a nebo mohou vytvářet koncentrační gradient případně gradient pH. Nové poznatky ukazují, že pomocí amoniaku se mohou kvasinky dorozumívat a diferenciovat v rámci kolonií. Farnesol, tyrosol a další molekuly používají kvasinky ke quorum sensing. Kvasinky rovněž sekretují vonné estery a mastné kyseliny. Vysoké koncentrace CO2 spouštějí přepnutí z kvasinkových buněk na hyfální formu. Tato práce shrnuje dosavadní informace o vzniku a působení vybraných molekul (amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2) v signalizaci kvasinek Saccharomyces cerevisiae a Candida albicans.cs_CZ
uk.abstract.enYeasts excrete metabolitesinto the environment some of which may have a signal function. The small signalling molecules include ammonia, alcohols, esters, acids and CO2 beside other molecules. These substances may be formed as waste products of metabolism, such as some alcohols in the catabolism of amino acids. After exclusion they influence other / surrounding cells by binding to receptors or they affect their target in the cell or may form a concentration gradient or a pH gradient. New findings show that using ammonia yeasts can communicate and may diversify within colonies. Farnesol, tyrosol and other molecules use the yeasts to quorum sensing. Yeasts also secrete aromatic esters and fatty acids. High concentrations of CO2 trigger switch from yeasts to hypha. This paper summarizes existing information on the occurrence and impact of selected molecules (ammonia, alcohols, esters, acids and CO2) signaling in the yeast Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014801470106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV