dc.contributor.advisor | Váchová, Libuše | |
dc.creator | Putalová, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2017-05-07T05:01:40Z | |
dc.date.available | 2017-05-07T05:01:40Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/42284 | |
dc.description.abstract | Kvasinky vylučují do prostředí metabolity, z nichž některé mohou mít signální funkci. Mezi malé signální molekuly patří kromě jiných molekul amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2. Tyto látky mohou vznikat jako odpadní produkty metabolismu, např. některé alkoholy při katabolismu aminokyselin. Po vyloučení ovlivňují další/okolní buňky vazbou na receptory nebo působí na svůj cíl přímo v buňce a nebo mohou vytvářet koncentrační gradient případně gradient pH. Nové poznatky ukazují, že pomocí amoniaku se mohou kvasinky dorozumívat a diferenciovat v rámci kolonií. Farnesol, tyrosol a další molekuly používají kvasinky ke quorum sensing. Kvasinky rovněž sekretují vonné estery a mastné kyseliny. Vysoké koncentrace CO2 spouštějí přepnutí z kvasinkových buněk na hyfální formu. Tato práce shrnuje dosavadní informace o vzniku a působení vybraných molekul (amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2) v signalizaci kvasinek Saccharomyces cerevisiae a Candida albicans. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Yeasts excrete metabolitesinto the environment some of which may have a signal function. The small signalling molecules include ammonia, alcohols, esters, acids and CO2 beside other molecules. These substances may be formed as waste products of metabolism, such as some alcohols in the catabolism of amino acids. After exclusion they influence other / surrounding cells by binding to receptors or they affect their target in the cell or may form a concentration gradient or a pH gradient. New findings show that using ammonia yeasts can communicate and may diversify within colonies. Farnesol, tyrosol and other molecules use the yeasts to quorum sensing. Yeasts also secrete aromatic esters and fatty acids. High concentrations of CO2 trigger switch from yeasts to hypha. This paper summarizes existing information on the occurrence and impact of selected molecules (ammonia, alcohols, esters, acids and CO2) signaling in the yeast Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Saccharomyces cerevisiae | cs_CZ |
dc.subject | Candida albicans | cs_CZ |
dc.subject | signalizace | cs_CZ |
dc.subject | amoniak | cs_CZ |
dc.subject | qourum sensing | cs_CZ |
dc.subject | CO2 | cs_CZ |
dc.subject | Saccharomyces cerevisiae | en_US |
dc.subject | Candida albicans | en_US |
dc.subject | signaling | en_US |
dc.subject | ammonia | en_US |
dc.subject | qourum sensing | en_US |
dc.subject | CO2 | en_US |
dc.title | Malé signální molekuly u kvasinek | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2012 | |
dcterms.dateAccepted | 2012-06-05 | |
dc.description.department | Department of Genetics and Microbiology | en_US |
dc.description.department | Katedra genetiky a mikrobiologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 118139 | |
dc.title.translated | Small signaling molecules in yeast | en_US |
dc.contributor.referee | Horníková, Lenka | |
dc.identifier.aleph | 001480147 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biology | en_US |
thesis.degree.discipline | Biologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Biology | en_US |
thesis.degree.program | Biologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Genetics and Microbiology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Biologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Biology | en_US |
uk.degree-program.cs | Biologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Biology | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Kvasinky vylučují do prostředí metabolity, z nichž některé mohou mít signální funkci. Mezi malé signální molekuly patří kromě jiných molekul amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2. Tyto látky mohou vznikat jako odpadní produkty metabolismu, např. některé alkoholy při katabolismu aminokyselin. Po vyloučení ovlivňují další/okolní buňky vazbou na receptory nebo působí na svůj cíl přímo v buňce a nebo mohou vytvářet koncentrační gradient případně gradient pH. Nové poznatky ukazují, že pomocí amoniaku se mohou kvasinky dorozumívat a diferenciovat v rámci kolonií. Farnesol, tyrosol a další molekuly používají kvasinky ke quorum sensing. Kvasinky rovněž sekretují vonné estery a mastné kyseliny. Vysoké koncentrace CO2 spouštějí přepnutí z kvasinkových buněk na hyfální formu. Tato práce shrnuje dosavadní informace o vzniku a působení vybraných molekul (amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2) v signalizaci kvasinek Saccharomyces cerevisiae a Candida albicans. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Yeasts excrete metabolitesinto the environment some of which may have a signal function. The small signalling molecules include ammonia, alcohols, esters, acids and CO2 beside other molecules. These substances may be formed as waste products of metabolism, such as some alcohols in the catabolism of amino acids. After exclusion they influence other / surrounding cells by binding to receptors or they affect their target in the cell or may form a concentration gradient or a pH gradient. New findings show that using ammonia yeasts can communicate and may diversify within colonies. Farnesol, tyrosol and other molecules use the yeasts to quorum sensing. Yeasts also secrete aromatic esters and fatty acids. High concentrations of CO2 trigger switch from yeasts to hypha. This paper summarizes existing information on the occurrence and impact of selected molecules (ammonia, alcohols, esters, acids and CO2) signaling in the yeast Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990014801470106986 | |