Zobrazit minimální záznam

Activation of carcinogens in gastrointestinal tract
dc.contributor.advisorHodek, Petr
dc.creatorZawadová, Dorota
dc.date.accessioned2017-05-08T07:54:36Z
dc.date.available2017-05-08T07:54:36Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/48117
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá studiem aktivace heterocyklických aromatických aminů (HAA), u kterých byly prokázány karcinogenní účinky na zkoumaných zvířatech i lidských buňkách. Tyto karcinogeny jsou tvořeny během tepelného zpracování masa nebo během kouření cigaret. Pro vyvolání jejich karcinogenních účinků je nutná jejich aktivace. Většina HAA je nejdříve aktivována cytochromem P450 (CYP), zvláště pak jeho formami 1A1 a 1A2. Vzniklé N-hydroxylaminy jsou dále aktivovány konjugačními reakcemi. Za tento proces jsou zodpovědné sulfotransferasy (SULT) a N-acetyltransferasy (NAT), které aktivují N-hydroxylaminy na reaktivnější acetátové a sulfátové estery. Ovlivněním SULT a NAT můžeme ovlivnit vznik karcinomů. Nejčastějšími inhibitory těchto enzymů jsou látky obsažené v potravě. Za silný inhibitor jedné z podrodiny SULT (fenolové sulfotransferasy P- PST) je považována kávová kyselina. Za dobrý inhibitor NAT je považován quercetin. Potravní látky mohou mít i opačný vliv a způsobit indukci těchto enzymů, jako např. fenolické kyseliny, které indukují fenolovou sulfotransferasu. Klíčová slova: Heterocyklické aromatické aminy, biotransformace, cytochrom P450, sulfotransferasa, N-acetyltransferasacs_CZ
dc.description.abstractThe Bachelor Thesis deals with an activation of heterocyclic aromatic amines (HAA) which have numerous carcinogenic effects on studied animals and human cells. These carcinogens are formed during the heat processing of meat and during the smoking. However, further transformation of the compounds is required to gather their carcinogenic effect. Most of all HAA are first activated by cytochrome P450 (CYP), especially its forms 1A1 and 1A2. The products of this activation - N-hydroxylamines - are further activated in conjugation reactions. In this work, we were focused on the transformation of N-hydroxylamines to more reactive acetate esters and sulphate esters, which is catalyzed by sulphotranspherase (SULT) and N-acetyltranspherase (NAT), respectively. The affection of these enzymes can control the formation of carcinoma. For example, some dietary compounds, such as caffeic acid and quercetin, are the most common inhibitors of these enzymes: caffeic acid is considered as a strong inhibitor of phenolic sulphotranspherase (P-PST), whereas quercetin is a good inhibitor of NAT. On the other hand, some dietary compounds can also induce an opposite effect: for instance, phenol acids induce the P-PST. (in Czech) Key words: Heterocyclic aromatic amines, biotransformation, cytochrome P450,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectcytochrom P450cs_CZ
dc.subjectmikrosomální frakcecs_CZ
dc.subjectindukcecs_CZ
dc.subjectcytochrome P450en_US
dc.subjectmicrosomal fractionen_US
dc.subjectinductionen_US
dc.titleAktivace karcinogenů v zažívacím traktucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-02-09
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId120490
dc.title.translatedActivation of carcinogens in gastrointestinal tracten_US
dc.contributor.refereeKoblihová, Jitka
dc.identifier.aleph001461481
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá studiem aktivace heterocyklických aromatických aminů (HAA), u kterých byly prokázány karcinogenní účinky na zkoumaných zvířatech i lidských buňkách. Tyto karcinogeny jsou tvořeny během tepelného zpracování masa nebo během kouření cigaret. Pro vyvolání jejich karcinogenních účinků je nutná jejich aktivace. Většina HAA je nejdříve aktivována cytochromem P450 (CYP), zvláště pak jeho formami 1A1 a 1A2. Vzniklé N-hydroxylaminy jsou dále aktivovány konjugačními reakcemi. Za tento proces jsou zodpovědné sulfotransferasy (SULT) a N-acetyltransferasy (NAT), které aktivují N-hydroxylaminy na reaktivnější acetátové a sulfátové estery. Ovlivněním SULT a NAT můžeme ovlivnit vznik karcinomů. Nejčastějšími inhibitory těchto enzymů jsou látky obsažené v potravě. Za silný inhibitor jedné z podrodiny SULT (fenolové sulfotransferasy P- PST) je považována kávová kyselina. Za dobrý inhibitor NAT je považován quercetin. Potravní látky mohou mít i opačný vliv a způsobit indukci těchto enzymů, jako např. fenolické kyseliny, které indukují fenolovou sulfotransferasu. Klíčová slova: Heterocyklické aromatické aminy, biotransformace, cytochrom P450, sulfotransferasa, N-acetyltransferasacs_CZ
uk.abstract.enThe Bachelor Thesis deals with an activation of heterocyclic aromatic amines (HAA) which have numerous carcinogenic effects on studied animals and human cells. These carcinogens are formed during the heat processing of meat and during the smoking. However, further transformation of the compounds is required to gather their carcinogenic effect. Most of all HAA are first activated by cytochrome P450 (CYP), especially its forms 1A1 and 1A2. The products of this activation - N-hydroxylamines - are further activated in conjugation reactions. In this work, we were focused on the transformation of N-hydroxylamines to more reactive acetate esters and sulphate esters, which is catalyzed by sulphotranspherase (SULT) and N-acetyltranspherase (NAT), respectively. The affection of these enzymes can control the formation of carcinoma. For example, some dietary compounds, such as caffeic acid and quercetin, are the most common inhibitors of these enzymes: caffeic acid is considered as a strong inhibitor of phenolic sulphotranspherase (P-PST), whereas quercetin is a good inhibitor of NAT. On the other hand, some dietary compounds can also induce an opposite effect: for instance, phenol acids induce the P-PST. (in Czech) Key words: Heterocyclic aromatic amines, biotransformation, cytochrome P450,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014614810106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV