Studie nakládání s gastroodpady
Study of the gastrowaste management
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/51848Identifikátory
SIS: 130661
Kolekce
- Kvalifikační práce [20105]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kotoulová, Zdenka
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ochrana životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro životní prostředí
Datum obhajoby
2. 9. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
gastroodpady, nakládání s gastroodpady, biologicky rozložitelný odpad, SWOT analýza, vedlejší živočišné produkty, kuchyňské odpadyKlíčová slova (anglicky)
food wastes, management of food wastes, biodegradable waste, SWOT analysis, animal by-products, kitchen wastesGastroodpady jsou problematickou skupinou odpadů vzhledem k jejich vlastnostem a způsobům, jak mohou být zpracovávány. V teoretické části této práce je obsažen souhrn legislativy týkající se nakládání s gastroodpady v České republice. Je zde také zjišťována jejich produkce ve státech Evropské unie a v České republice a prověřovány způsoby nakládání s nimi. V praktické části jsou zpracovány výsledky vlastního průzkumu a také příklady firem zabývajících se sběrem gastroodpadů. V závěru jsou navržena doporučení změn v nakládání s gastroodpady. Klíčová slova: gastroodpady, nakládání s gastroodpady, biologicky rozložitelný odpad, SWOT analýza, vedlejší živočišné produkty, kuchyňské odpady.
Food wastes are problematic group of wastes due to their properties and the ways how they can be processed. The theoretical part of this work contained a summary of legislation relating to the disposal of food wastes in the Czech Republic. There is also investigated their production the European Union and the Czech Republic and there are tested ways of dealing with them. Practical part presents the results of our own research and examples of companies engaged in the collection of food wastes. In conclusion, this study suggests recommendations of changes in the treatment of food wastes. Keywords: food wastes, management of food wastes, biodegradable waste, SWOT analysis, animal by-products, kitchen wastes.