Výživa onkologických pacientů
The Nutrition for Oncology Patients
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/6447Identifikátory
SIS: 22937
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kohout, Pavel
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy
Katedra / ústav / klinika
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Praze
Datum obhajoby
13. 6. 2006
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Diplomová práce se zabývá výživou onkologických pacientů. Nádorová onemocnění jsou často provázena poruchami výživy, velkým úbytkem tělesné hmotnosti a nechutenstvím. Poruchy výživy přitom mohou být způsobeny nejenom vlastním nádorovým onemocněním, ale také protinádorovou léčbou. Špatný stav výživy má u onkologicky nemocného závažné důsledky a představuje nejenom horší prognózu onemocnění, ale také výrazně horší kvalitu života. Diplomová práce umožňuje pohled na tuto závažnou a často opomíjenou problematiku a vyzdvihuje potřebnost informovanosti onkologických pacientů o správné výživě. Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Teoretická část práce zahrnuje informace o nutričních problémech onkologických pacientů a poznatky o specificích jejich výživy . Je uspořádána do souvislého textu pro důkladné seznámení s touto problematikou. Praktická část je zaměřena na zjišťování konkrétních problémů v oblasti výživy, které nastaly u pacientů s nádorovým onemocněním v souvislosti s jejich nemocí a léčbou. Dále prověřuje míru jejich informovanosti o možnostech správné výživy při onkologickém onemocnění (během terapie) i to, do jaké míry se na jejich informovanosti podílí zdravotní sestry. V této části se také zkoumá, jaká pozornost se vůbec problematice výživy onkologických pacientů v běžné rutinní praxi věnuje.
The thesis deals with the topic of nutrition for oncological patients. Tumour illnesses are often followed by diet malfunctions, great loss of weight and dysorexia. Diet malfunctions can be caused not only by the tumour illness itself, but also by tumour treatment. Malnutrition of an oncologically ill patient might worsen the state of the illness together with the quality of the life. The thesis provides a view onto this serious but unfortunately also often neglected side of the problem and emphasises the need of awareness among the patients about the proper diet. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part includes in-depth information of nutritional problems of the patients and knowledge of the specific diet. The practical part focuses research of particular problems exhibited by the patients related to their illness and its treatment. Additionally it checks their awareness of possibilities of the proper diet suitable during the illness (therapy) and how nurses are involved into providing the information. Special concern is also given to the role of proper diet awareness in everyday care.