Zobrazit minimální záznam

The Nutrition for Oncology Patients
dc.contributor.advisorJurásková, Dana
dc.creatorTalířová, Klára
dc.date.accessioned2017-03-29T15:30:27Z
dc.date.available2017-03-29T15:30:27Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/6447
dc.description.abstractThe thesis deals with the topic of nutrition for oncological patients. Tumour illnesses are often followed by diet malfunctions, great loss of weight and dysorexia. Diet malfunctions can be caused not only by the tumour illness itself, but also by tumour treatment. Malnutrition of an oncologically ill patient might worsen the state of the illness together with the quality of the life. The thesis provides a view onto this serious but unfortunately also often neglected side of the problem and emphasises the need of awareness among the patients about the proper diet. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part includes in-depth information of nutritional problems of the patients and knowledge of the specific diet. The practical part focuses research of particular problems exhibited by the patients related to their illness and its treatment. Additionally it checks their awareness of possibilities of the proper diet suitable during the illness (therapy) and how nurses are involved into providing the information. Special concern is also given to the role of proper diet awareness in everyday care.en_US
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá výživou onkologických pacientů. Nádorová onemocnění jsou často provázena poruchami výživy, velkým úbytkem tělesné hmotnosti a nechutenstvím. Poruchy výživy přitom mohou být způsobeny nejenom vlastním nádorovým onemocněním, ale také protinádorovou léčbou. Špatný stav výživy má u onkologicky nemocného závažné důsledky a představuje nejenom horší prognózu onemocnění, ale také výrazně horší kvalitu života. Diplomová práce umožňuje pohled na tuto závažnou a často opomíjenou problematiku a vyzdvihuje potřebnost informovanosti onkologických pacientů o správné výživě. Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Teoretická část práce zahrnuje informace o nutričních problémech onkologických pacientů a poznatky o specificích jejich výživy . Je uspořádána do souvislého textu pro důkladné seznámení s touto problematikou. Praktická část je zaměřena na zjišťování konkrétních problémů v oblasti výživy, které nastaly u pacientů s nádorovým onemocněním v souvislosti s jejich nemocí a léčbou. Dále prověřuje míru jejich informovanosti o možnostech správné výživy při onkologickém onemocnění (během terapie) i to, do jaké míry se na jejich informovanosti podílí zdravotní sestry. V této části se také zkoumá, jaká pozornost se vůbec problematice výživy onkologických pacientů v běžné rutinní praxi věnuje.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleVýživa onkologických pacientůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-06-13
dc.description.departmentÚstav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId22937
dc.title.translatedThe Nutrition for Oncology Patientsen_US
dc.contributor.refereeKohout, Pavel
dc.identifier.aleph000610406
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePedagogy of nursing subjects in secondary schoolsen_US
thesis.degree.disciplineUčitelství zdravotnických předmětů pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programNursingen_US
thesis.degree.programOšetřovatelstvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství zdravotnických předmětů pro střední školycs_CZ
uk.degree-discipline.enPedagogy of nursing subjects in secondary schoolsen_US
uk.degree-program.csOšetřovatelstvícs_CZ
uk.degree-program.enNursingen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá výživou onkologických pacientů. Nádorová onemocnění jsou často provázena poruchami výživy, velkým úbytkem tělesné hmotnosti a nechutenstvím. Poruchy výživy přitom mohou být způsobeny nejenom vlastním nádorovým onemocněním, ale také protinádorovou léčbou. Špatný stav výživy má u onkologicky nemocného závažné důsledky a představuje nejenom horší prognózu onemocnění, ale také výrazně horší kvalitu života. Diplomová práce umožňuje pohled na tuto závažnou a často opomíjenou problematiku a vyzdvihuje potřebnost informovanosti onkologických pacientů o správné výživě. Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Teoretická část práce zahrnuje informace o nutričních problémech onkologických pacientů a poznatky o specificích jejich výživy . Je uspořádána do souvislého textu pro důkladné seznámení s touto problematikou. Praktická část je zaměřena na zjišťování konkrétních problémů v oblasti výživy, které nastaly u pacientů s nádorovým onemocněním v souvislosti s jejich nemocí a léčbou. Dále prověřuje míru jejich informovanosti o možnostech správné výživy při onkologickém onemocnění (během terapie) i to, do jaké míry se na jejich informovanosti podílí zdravotní sestry. V této části se také zkoumá, jaká pozornost se vůbec problematice výživy onkologických pacientů v běžné rutinní praxi věnuje.cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis deals with the topic of nutrition for oncological patients. Tumour illnesses are often followed by diet malfunctions, great loss of weight and dysorexia. Diet malfunctions can be caused not only by the tumour illness itself, but also by tumour treatment. Malnutrition of an oncologically ill patient might worsen the state of the illness together with the quality of the life. The thesis provides a view onto this serious but unfortunately also often neglected side of the problem and emphasises the need of awareness among the patients about the proper diet. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part includes in-depth information of nutritional problems of the patients and knowledge of the specific diet. The practical part focuses research of particular problems exhibited by the patients related to their illness and its treatment. Additionally it checks their awareness of possibilities of the proper diet suitable during the illness (therapy) and how nurses are involved into providing the information. Special concern is also given to the role of proper diet awareness in everyday care.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990006104060106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV